måndag 28 februari 2011

William Shakespeare


“Shakespeare was not of an age, but for all time”. Det sa de redan I slutet av 1500 – talet, och det var helt sant. Hans pjäser har blivit historiska och han är en av världens mest kända dramatiker även nu 400 år senare. Shakespeare har skrivit kända dramor som Romeo & Julia och Hamlet.


Om William Shakespeare.

William Shakespeare föddes den 23 april 1565 och avled 51 år senare på samma dag.
William bodde i England. Många uppgifter jag har hittat om Shakespeare liv är osäkra men dessa jag har hittat ska vara säkra.

Han hade sju syskon två av hans systrar dog i tidig ålder och jag kan tänka mig att familjen sörjde dem under en lång tid.

Shakespeare utbildades vid Stratfords grammar school, man tror att det var därifrån han fick sina kunskaper i latin. Han försörjde sig som lärare under något år eller två.

Anne Hataway namnet på hans fru, de gifte sig år 1582 i november. Anne var cirka åtta år äldre än Shakespeare. Hon härstammade från bondeståndet, fast hennes familj var visserligen rik, till skillnad från de andra bönderna under renässansen. De fick tre barn, varav ett som dog när hon var elva. Man tror att hon dog av pesten.

I senrenässansen hade teater en mycket stor roll i samhället. London var teatrarnas medelpunkt. Shakespeare började som skådespelare på ca 1580-talet. Men han skrev även egna verk. Tio år senare betraktades han som Englands främsta dramatiker och blev fort en förmögen man. Att Shakespeare satsade på att bli skådespelare var ovanligt i hans klass eftersom Shakespeare hade en rik far, inte heller att bli författare och skriva dramatik var något som förknippades med hans klass. Men jag kan tänka mig att han bara gjorde de han brann för vilket var ovanligt på den tiden.

Om Renässansen
Shakespeare levde under renässansen viket jag redan har nämnt några gånger. Renässansen betyder ”återfödelse”. Tidsepoken renässansen pågick under 200 år ungefär, den började på sent 1300-tal och varade ända till 1600- talet. Under renässansen uppfann man boktryckar-konsten (i mitten av 1400-talet.) Det var ett stort hjälpmedel för att kunna sprida alla litteratur som man åstadkom. Under renässansen var därför konst och litteratur viktigt. Med hjälp av boktryckarkonsten blev det mycket billigare att trycka böcker och fler kunde ha råd att ta del av litteraturen. Renässansen präglades av humanism, naturrätten och naturlagens, att det t.ex. inte var gud som gjorde att det regnade eller liknade. Man kom på att det kunde bevisas vetenskapligt varför ett äpple föll till marken. Det var vetenskapsmannen Isaac Newton som kom på att det var jordens dragnings kraft som åstadkom detta.

Renässansen var alltså upplysningarnas tid. Under denna tid säger man att människan upptäckte sig själv. Att alla var lika mycket värda tillexempel. Folekt blev även fria från den romersk-katolska kyrkan. Under renässansen gick Europa om de äldre kulturerna (Kina och Persien) och blir världsledande. Man gjorde också stora geografiska upptäckter. Renässansen var helt enkelt en tid då vetenskapsmän försökte bevisa det omöjliga.

Om Shakespeares verk
Traditionellt delas Shakespeares alla dramer in i tre kategorier, tragedi, komedi och krönikespel. Sedan finns det även en del verk som är svår placerade några av dem är Hamlet, Macbeth och Julius Ceasar. Av alla 38 dramer han har gjort är det särskilt några som har blivit välkända. Romeo och Julia ligger i bakgrund till många andra konstnärers verk om den omöjliga kärleken. Det har även gjorts många nya tolkningar av hans dramer.

Om Romeo och Julia
Romeo och Julia är ett otroligt känt drama som jag tror att nästan hela världen har hört talas om. Det spelas och skapas även nya teatrar eller filmer om Romeo och Julia än i dag. Pjäsen är en tragedi om ett ungt kärlekspar från två olika adliga familjer i Verona, Montague och Capulet. Familjerna skulle aldrig låta dem träffas och att de skulle få gifta sig är en total omöjlighet, då släkterna nästan krigar med varandra. Så Romeo och Julia ingår ett hemligt äktenskap, vilket de hoppas ska leda till att de två familjerna sluter fred. Men Romeo hamnar i strid och måste lämna Julia. Men de bestämmer sig sedan för att de ska rymma tillsammans. När Romeo flyr träffar Julia munken som vigde henne och Romeo. Munken ska försöka hjälpa Julia så att hon och Romeo ska kunna rymma tillsammans. Så han ger henne en speciell dryck som får henne att verka död i två dagar. Under tiden Julia är död återvänder Romeo. Då tror han självkart att Julia är död när han ser henne och då tar han sitt liv. Efter att Romeo har tagit sitt liv vaknar Julia upp och då tar också hon sitt liv och det slutar med att båda dör. Pjäsen slutar med orden: "For never was a story of more woe/ Than this of Juliet and her Romeo" Det betyder ungefär: "Aldrig har det funnits en historia om mer olycka/ Än den här om Julia och hennes Romeo"


Det var lite om Shakespeare, hans verk och renässansen. Det är ganska intressant att hans pjäser lever kvar än i dag tycker jag. Fast det kanske inte är så konstigt i och med att de är riktigt bra…


Källor – ne, wikipedia, och mimersbrunnen

Äventyren präglade hans böcker


Robert Louis Stevenson reste världen över efter äventyr. Han reste i Europa,
Nordamerika och till och med i söderhavet och Australien. Han dokumenterade och skrev en roman om nästan varje äventyr han var med om, och det här är en fördjupning om han själv, hans familj och hans skrivande.

Robert Louise Stevenson var en av realismens största författare och är än idag stor bland alla oss som gillar äventyr och spänning. Hans mest kända böcker är klassiker som skattkammarön och Dr Jekyll och Mr Hyde. Stevenson föddes i Skottland år 1850 i en ganska förmögen familj. Han far, Thomas Stevenson, var ingenjör inom fyrväsendet och Robert skulle sedan följa hans fotspår och börja studera ingenjörsvetenskap vid universitetet i Edinburgh. Men efter sju år tröttnade han på sina studier, och istället gick han över till att studera juridik. Efter ett år började han som tingspraktikant, men slutade snart med det och bestämde sig för att bli författare.Han var själv väldigt äventyrlig av sig vilket hans böcker ofta präglas av. Han sökte ständigt efter nya miljöer och platser att skriva om. Men jag tror att han också var väldigt hemkär, för Skottlands miljö återkommer ofta i hans böcker.

Realismen varade i en period under mitten av 1800-talet. Det litterära kapitlet i filosofin handlade mycket om att skriva så realistiskt som möjligt och beskriva världen i ett så vetenskapligt och realistiskt perspektiv som möjligt. Genren uppstod som en mot pol mot den fantasirika romantiken.

Stevensons första bok, An inland voyage, skreva han efter att han hade paddlat kanot i Frankrike och Belgien. Hans resor präglade hans böcker mycket. Jag kan tänka mig att han ville se mer än bara den en aning enformiga naturen på de brittiska öarna och blev förundrad över allt nytt han såg. I början av sin författarkarriär var han faktiskt en hel del i Frankrike. Hans andra bok, Travels with a donkey in the Cevennes, Handlar om en tio dagars färd med en envis och motsträvig åsna som enda följeslagare i Sydfrankrike. Så hans första böcker var egentligen lite av ett par dramatiserade dokumentärböcker.


Tjugosju år gammal träffar Stevenson den tio år äldre Fanny Osbourne i Frankrike. Fanny bodde i Kalifornien och ett par år senare flyttar Stevenson dit tillsammans med Osbourne med emigrantfartyg och tåg. Förvånande nog (ironisk) så skrev han en bok om sin resa mot västern. The amateur emigrant. Den kom ut först efter Stevensons död och är alltså postumt. Boken är indelad i tre delar. Den första beskriver den skumpiga och saltstänkta färden över Atlanten till New York. I den andra delen berättar Stevenson om sin långa färd över prärien och de dammiga slätterna i centrala Nordamerika. Den tredje och sista delen är jag faktiskt lite osäker på vad den handlar om, men vad jag har lyckats få fram är att den handlar lite om livet i Kalifornien.

Väl framme i Kalifornien slog han sig äntligen ned och gifte sig med Fanny Osbourne. Hans nyblivne fru hade varit gift innan med en man i USA och hade två barn när hon och Steveson träffades i Frankrike. Belle var hennes äldsta barn och var en flicka i övre tonåren. Hennes andra och yngsta barn hette Lloyd. Hur gammal han var hittade jag inte, men jag kan tänka mig att han var i perfekt ålder för en riktigt spännande pirathistoria om en gammal nedgrävd skatt och härdad och tuff sjörövarkapten. Jag kan tänka mig att han välkomnade den unga äventyrsförfattaren med öppen famn och snabbt fann vilka fantastiska saker som kunde ta form i sin nya pappas huvud. Så det var så hans kanske mest kända bok kom till, Skattkammarön. Den var skriven särskilt för Lloyd, men publicerades 1883 och blev en stor hitt. Och är det inte lite ironiskt? Han hade sökte efter ett riktigt äventyr hela sitt liv och tillslut finner han det i nått så vanligt som en liten pojke.

Men Stevenson var som jag tidigare nämnt väldigt hemkär och 1884 flyttade han hem till Europa och England. Där skrev han en annan av sina absolut mest kända böcker, Dr Jekyll och Mr Hyde. Den blev publicerad 1886 och såldes i trehundratusen exemplar inom loppet av ett halvår. Boken präglades liksom många av hans andra böcker av den Skotska hemmiljön som han tyckte mycket om. Han flyttade sedan i samband med marknadsföringen av Dr Jekyll och Mr Hyde till USA i ett halvår. Där bodde han i ett lite hus intill sjön Saranac. Men Stevenson greps åter av äventyrslystnad och bestämde i samråd med sin fru sig för att fly västvärlden och flytta till en avlägsen plats, nästan så långt borta ifrån Skottland som man kan komma. Samoa. En avlägsen ögrupp långt ute i södra Stillahavet. De köpte över 180 hektar mark på ön och byggde en stor villa. De hade en sporthall stor nog för hundra dansöser och öns enda eldstad. Barnen följde förstås med på äventyret och de bodde sedan hela familjen i Söderhavets enda lyxvilla. Stevenson höll sig på ön de sista åren och skrev med undantag för några resor till Australien. Slutet på hela den fantastiska historien är sorgligt nog en hjärnblödning. Endast 44 år gammal dör Robert Louis Stevenson i sitt hem på Samoa. Ett snörpligt slut för en stor man och jag tror att han kunde ha hunnit producerat en hel uppsjö av nya spännande äventyrs romaner om han hade fått leva in till sin ålders höst. Hans grav går att finna på Samoa, och man har också gjort om Stevensons hus vis sjön Saranac till ett museum. Ett snörpligt slut för en stor man, men lyckligt vis finns hans böcker kvar för att påminna oss om honom, Robert Louis Stevenson.


Jag själv har tyvär inte läst någon av Stevensons böcker men jag skulle gärna göra det. De verkar spännande och välskrivna. Det lilla jag har läst från innledningen av Skattkammarön var mycket intensivt och spännande. Den övergripande historien är ju också ett mästervärk.

tisdag 15 februari 2011

Apan på bussen

Bussen kommer till min dörr
Jag leker apa som aldrig förr

Bussen går till Tyresö centrum
Jag går in i ett trasigt väntrum

Jag bankar hårt på ytterdörren
Sen kommer värsta snurren

Jag flyger i väg som en apa i snön
Sen kommer en björn till min lönn

Jag skjuter den med mitt gevär
Han faller på sin nos och svär

måndag 14 februari 2011

Dikterna

Som Simning…

Känslan är naturlig
både skön och inte
att simma i det blåa klorfyllda vattnet
att känna kroppen jobba
likt en delfin i världens alla hav
siktar jag ständigt framåt mot oändliga längder

När de långa längderna passerar
låter jag tankarna vandra
Funderingar om vardagen,
om problem men även lyckan
Lyckan i ett vackert liv

Likt man tappar kontrollen i stress
suddas alla funderingar bort
pulsen sår hårt i kroppen
jag ökar farten
nu går tiden
jag ökar farten
inte tappa fokus
tänk framåt, bort, framåt
mot målet mot målen
mitt mål
mot psykisk och fysisk styrka
aldrig tappa kontrollen
inte i livet
inte i vattnet…


Lev livet

En lång dag gör mig trött
Jag vill sova sött

I drömmarna möter jag människor
Människorna är som jag och du
bara nu

Drömmen föredrar jag inte
framför min verklighet

Men för vissa är de det svårt
Att både tro på lycka och hat
För mig är det vardagsmat
För andra är det jobbigare

Därför jag sänder dem en tanke
Fortsätt att tro på dig själv och på livet
Ta inte allt för givet

Kanske kan det stå dig dyrt
när du kommer på att hatet ditt hjärta styrt

Ta mitt råd
följ livets tråd

Då ska jag dig en tanke sända
och din lycka vända...

torsdag 10 februari 2011

Dåligt med droger

Vad är droger? Droger ger kroppen de belöningsämnen som man får när man uppnått något riktigt bra. De gör människor glada, lugna och självsäkra ett litet tag, för att sedan göra dem sura och irriterade utan anledning. Man kan få in droger i kroppen på olika sätt. Vissa är flytande och tas med hjälp av sprutor. Andra är pulver och kan sniffas in. man kan också röka eller ta droger som tabletter. Alla droger är livsfarliga.

Varför är droger så farligt egentligen? Droger orsakar stor skada i kroppen. Man kan få många allvarliga sjukdomar och även bli psykiskt påverkad så man måste ha vård. De är beroendeframkallande. Droger skadar både kropp och själ snabbt och allvarlig.

Till exempel Elvis, en skitbra sångare, men bakom kulisserna bara massa droger. Han började ta droger för att han var stressad och hade mycket att göra på jobbet, så då tog han lugnande och uppiggande droger. men Det slutade med att han dog av droger.

Ni som inte drogar, röker eller snusar, bra gjort fortsätt med det!

Jag tycker att de borde lura folket och ta ut tobaken och nikotinet och sen stoppa in något annat så att det inte påverkar deras liv.

Alla som håller på och röker och snusar och sådan skit ni tycker att ni är så coola.
Men vi som ser er tycker att ni bara är töntiga. Rökning tar bara livet av er.

Löken

Den här handlar om en lök
Som bor i ett helt vanligt kök
Hans vänner kallade honom fidl
Vars hem egentligen var lidl

Han blev hatad och ratad av barnen i stugan
Den enda som älskade han det var frugan
Hon sjuda och stekte löken i smör
Och alla små barnen muttra i kör

Hon serverade det sen med mjölk och bröd
Och en smaklig soppa varm och röd
Barnen smakade och de sa det var gott
Och hunden frasse fick lite stekflott

När barnen gick så hörde dom ett skratt
Det var både muntert och glatt
Ni ska inte rata och hata löken
För då får ni lukta på vitlöken

Tårar läker inga sår

Om du ger dig av
Kommer allt bli som innan
Den säkerhet du gett oss
Kommer genast försvinna
Allt hopp du har gett oss
Kommer svagna i dimman

Det går inte att dölja
Hur mina rörgråtna ögon
Som många andras
Fäller tårar för dig

Ja
Jag fäller en tår
Men det läker inga sår

Sommarlängtan

Nu är det snart vår
det börjar klia på eksemet mellan mina tår.

Det har gått så många år
jag fäller en tår.

Jag vill köpa skor
och idisla med kor

Jag vill bli brun och äta glass
i stora lass
gud vad jag är kass

Nu vill jag inte ha vinter mer
snälla jag ber
Snälla gode gud
ge mig sommar nu


AMEN

onsdag 9 februari 2011

Billig mat inte alltid så bra

Jag tycker att det är jättedumt och onödigt att livsmedelsproducenterna använder så mycket tillsatser i vårt livsmedel som matbutikerna sedan säljer. Producenterna tar bort en del av råvaran och tillsätter många konserveringsmedel och tillsatser.

Jag är bara 14 år, men jag funderade på hur min kropp kommer att må när jag är gammal och har fått i mig så många farliga tillsatser, bara för att producenterna vill tjäna pengar på min bekostnad. Vissa farliga ämnen kan till och med kanske leda till sjukdomar och allergier som t.ex. cancer, astma med mera och det är ju inte bra alls. Det skulle nog vara flera människor som kan slippa få sjukdomar och andra saker, om man slutade med littsatser i den maten som vi köper i livsmedelsbutikerna. E nummer är ett nummer som finns i flera nästan i allt livsmedel, man behöver inte ha konsktämnen i maten bara för att den ska bli bättre, faktum är det att den blir bara mycket sämre när man tillsätter onödiga ämnen.

I en del mat finns det ett fett som heter transfett och det är inte alls bra överhuvud taget. I Danmark är det förbjudet att använda transfetter i livsmedlet. Så om dem inte behöver använda det så varför måste vi då utsättas för det. Matproducenterna här i Sverige använder det bara för att fettet är ett billigt att köpa, de tänker nog inte så mycket på hur det påverkar oss.

Jag skulle tycka att det vore bättre om maten var dyrare och äkta instället för att den är billig och tillsatt med många tillsatser och onödiga ämnen. Man kan tycka att det är jättebra med billig mat, men man borde nog tänka på hur det blir i längden med alla dåliga ämnen och medel som kroppen samlar på sig. Jag tycker att det är bättre att köpa lite dyrare mat och veta att den innehåller bra råvaror. Om det är fler som får upp ögonen för detta och säger till personalen i livsmedelsbutikerna att de inte borde sälja mat med konerveringsmedel, transfetter och andra konstgjorda ämnen. Då kanske de förstår att vi inte vill utsättas för sjukdomar och andra saker, och tar bort de varor som innehåller det. Hoppas att det inte är bara jag som tycker det.

tisdag 8 februari 2011

Barnens tänder

Massa saker händer med alla barnens små tänder.
Dom kan bli långa eller kanske korta.
Ibland blir dom trånga och det händer att dom är borta.
När tänderna är rena är dom inte sträva dom är lena.
När tänderna är lite gula är dom ganska fula.
Godis är gott men för tänderna är det inte flott.
Hål i tänderna man får. Det gör lika ont som att dra i hår.
Grej, grej, grej, slut för mig.

Mobiler

Mobiler är coola
Mobiler är bra
Mobiler är det alla vill ha
Mobiler kan gå in på internet
Mobiler är bra att gå in på facebook med
Mobiler är praktiska
Mobiler är bra
Mobiler används av alla i dag
Mobiler har GPS
Mobiler är det alla vill ha!

måndag 7 februari 2011

FARFAR

En ringandes telefon väckte mig mitt i natten
Jag satte luren mot mitt öra och hoppades att
inte få höra det besked jag ständigt fruktar

Din bortgångs smärta ligger djupt vid mitt hjärta
Att glömma kommer aldrig att ske
men att gömma saknaden borde få en att le

torsdag 3 februari 2011

Vattnet speglar en själ

Vattnet glider förbi.
Vattnet smeker med sig all ilska.
Vattnet tar bort glädjen.
Vattnet rinner och visar slutet.

Det finns inget bättre än frihet och renhet.
Den mjuka sanningen från vattnets vågor.

onsdag 2 februari 2011

Dikt

En kall vinternatt
Jag är på väg hem
Jag tänker på min sjuka mor
Hon ligger och plågas
Jag vet inte vad jag ska göra
Jag fryser mycket
Mobilen ringer
Jag svarar
Det är en sjuksköterska
Hon säger att mamma mår bra
Jag blir lugn igen
Jag fortsätter gå