måndag 28 februari 2011

William Shakespeare


“Shakespeare was not of an age, but for all time”. Det sa de redan I slutet av 1500 – talet, och det var helt sant. Hans pjäser har blivit historiska och han är en av världens mest kända dramatiker även nu 400 år senare. Shakespeare har skrivit kända dramor som Romeo & Julia och Hamlet.


Om William Shakespeare.

William Shakespeare föddes den 23 april 1565 och avled 51 år senare på samma dag.
William bodde i England. Många uppgifter jag har hittat om Shakespeare liv är osäkra men dessa jag har hittat ska vara säkra.

Han hade sju syskon två av hans systrar dog i tidig ålder och jag kan tänka mig att familjen sörjde dem under en lång tid.

Shakespeare utbildades vid Stratfords grammar school, man tror att det var därifrån han fick sina kunskaper i latin. Han försörjde sig som lärare under något år eller två.

Anne Hataway namnet på hans fru, de gifte sig år 1582 i november. Anne var cirka åtta år äldre än Shakespeare. Hon härstammade från bondeståndet, fast hennes familj var visserligen rik, till skillnad från de andra bönderna under renässansen. De fick tre barn, varav ett som dog när hon var elva. Man tror att hon dog av pesten.

I senrenässansen hade teater en mycket stor roll i samhället. London var teatrarnas medelpunkt. Shakespeare började som skådespelare på ca 1580-talet. Men han skrev även egna verk. Tio år senare betraktades han som Englands främsta dramatiker och blev fort en förmögen man. Att Shakespeare satsade på att bli skådespelare var ovanligt i hans klass eftersom Shakespeare hade en rik far, inte heller att bli författare och skriva dramatik var något som förknippades med hans klass. Men jag kan tänka mig att han bara gjorde de han brann för vilket var ovanligt på den tiden.

Om Renässansen
Shakespeare levde under renässansen viket jag redan har nämnt några gånger. Renässansen betyder ”återfödelse”. Tidsepoken renässansen pågick under 200 år ungefär, den började på sent 1300-tal och varade ända till 1600- talet. Under renässansen uppfann man boktryckar-konsten (i mitten av 1400-talet.) Det var ett stort hjälpmedel för att kunna sprida alla litteratur som man åstadkom. Under renässansen var därför konst och litteratur viktigt. Med hjälp av boktryckarkonsten blev det mycket billigare att trycka böcker och fler kunde ha råd att ta del av litteraturen. Renässansen präglades av humanism, naturrätten och naturlagens, att det t.ex. inte var gud som gjorde att det regnade eller liknade. Man kom på att det kunde bevisas vetenskapligt varför ett äpple föll till marken. Det var vetenskapsmannen Isaac Newton som kom på att det var jordens dragnings kraft som åstadkom detta.

Renässansen var alltså upplysningarnas tid. Under denna tid säger man att människan upptäckte sig själv. Att alla var lika mycket värda tillexempel. Folekt blev även fria från den romersk-katolska kyrkan. Under renässansen gick Europa om de äldre kulturerna (Kina och Persien) och blir världsledande. Man gjorde också stora geografiska upptäckter. Renässansen var helt enkelt en tid då vetenskapsmän försökte bevisa det omöjliga.

Om Shakespeares verk
Traditionellt delas Shakespeares alla dramer in i tre kategorier, tragedi, komedi och krönikespel. Sedan finns det även en del verk som är svår placerade några av dem är Hamlet, Macbeth och Julius Ceasar. Av alla 38 dramer han har gjort är det särskilt några som har blivit välkända. Romeo och Julia ligger i bakgrund till många andra konstnärers verk om den omöjliga kärleken. Det har även gjorts många nya tolkningar av hans dramer.

Om Romeo och Julia
Romeo och Julia är ett otroligt känt drama som jag tror att nästan hela världen har hört talas om. Det spelas och skapas även nya teatrar eller filmer om Romeo och Julia än i dag. Pjäsen är en tragedi om ett ungt kärlekspar från två olika adliga familjer i Verona, Montague och Capulet. Familjerna skulle aldrig låta dem träffas och att de skulle få gifta sig är en total omöjlighet, då släkterna nästan krigar med varandra. Så Romeo och Julia ingår ett hemligt äktenskap, vilket de hoppas ska leda till att de två familjerna sluter fred. Men Romeo hamnar i strid och måste lämna Julia. Men de bestämmer sig sedan för att de ska rymma tillsammans. När Romeo flyr träffar Julia munken som vigde henne och Romeo. Munken ska försöka hjälpa Julia så att hon och Romeo ska kunna rymma tillsammans. Så han ger henne en speciell dryck som får henne att verka död i två dagar. Under tiden Julia är död återvänder Romeo. Då tror han självkart att Julia är död när han ser henne och då tar han sitt liv. Efter att Romeo har tagit sitt liv vaknar Julia upp och då tar också hon sitt liv och det slutar med att båda dör. Pjäsen slutar med orden: "For never was a story of more woe/ Than this of Juliet and her Romeo" Det betyder ungefär: "Aldrig har det funnits en historia om mer olycka/ Än den här om Julia och hennes Romeo"


Det var lite om Shakespeare, hans verk och renässansen. Det är ganska intressant att hans pjäser lever kvar än i dag tycker jag. Fast det kanske inte är så konstigt i och med att de är riktigt bra…


Källor – ne, wikipedia, och mimersbrunnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar