måndag 28 februari 2011

Äventyren präglade hans böcker


Robert Louis Stevenson reste världen över efter äventyr. Han reste i Europa,
Nordamerika och till och med i söderhavet och Australien. Han dokumenterade och skrev en roman om nästan varje äventyr han var med om, och det här är en fördjupning om han själv, hans familj och hans skrivande.

Robert Louise Stevenson var en av realismens största författare och är än idag stor bland alla oss som gillar äventyr och spänning. Hans mest kända böcker är klassiker som skattkammarön och Dr Jekyll och Mr Hyde. Stevenson föddes i Skottland år 1850 i en ganska förmögen familj. Han far, Thomas Stevenson, var ingenjör inom fyrväsendet och Robert skulle sedan följa hans fotspår och börja studera ingenjörsvetenskap vid universitetet i Edinburgh. Men efter sju år tröttnade han på sina studier, och istället gick han över till att studera juridik. Efter ett år började han som tingspraktikant, men slutade snart med det och bestämde sig för att bli författare.Han var själv väldigt äventyrlig av sig vilket hans böcker ofta präglas av. Han sökte ständigt efter nya miljöer och platser att skriva om. Men jag tror att han också var väldigt hemkär, för Skottlands miljö återkommer ofta i hans böcker.

Realismen varade i en period under mitten av 1800-talet. Det litterära kapitlet i filosofin handlade mycket om att skriva så realistiskt som möjligt och beskriva världen i ett så vetenskapligt och realistiskt perspektiv som möjligt. Genren uppstod som en mot pol mot den fantasirika romantiken.

Stevensons första bok, An inland voyage, skreva han efter att han hade paddlat kanot i Frankrike och Belgien. Hans resor präglade hans böcker mycket. Jag kan tänka mig att han ville se mer än bara den en aning enformiga naturen på de brittiska öarna och blev förundrad över allt nytt han såg. I början av sin författarkarriär var han faktiskt en hel del i Frankrike. Hans andra bok, Travels with a donkey in the Cevennes, Handlar om en tio dagars färd med en envis och motsträvig åsna som enda följeslagare i Sydfrankrike. Så hans första böcker var egentligen lite av ett par dramatiserade dokumentärböcker.


Tjugosju år gammal träffar Stevenson den tio år äldre Fanny Osbourne i Frankrike. Fanny bodde i Kalifornien och ett par år senare flyttar Stevenson dit tillsammans med Osbourne med emigrantfartyg och tåg. Förvånande nog (ironisk) så skrev han en bok om sin resa mot västern. The amateur emigrant. Den kom ut först efter Stevensons död och är alltså postumt. Boken är indelad i tre delar. Den första beskriver den skumpiga och saltstänkta färden över Atlanten till New York. I den andra delen berättar Stevenson om sin långa färd över prärien och de dammiga slätterna i centrala Nordamerika. Den tredje och sista delen är jag faktiskt lite osäker på vad den handlar om, men vad jag har lyckats få fram är att den handlar lite om livet i Kalifornien.

Väl framme i Kalifornien slog han sig äntligen ned och gifte sig med Fanny Osbourne. Hans nyblivne fru hade varit gift innan med en man i USA och hade två barn när hon och Steveson träffades i Frankrike. Belle var hennes äldsta barn och var en flicka i övre tonåren. Hennes andra och yngsta barn hette Lloyd. Hur gammal han var hittade jag inte, men jag kan tänka mig att han var i perfekt ålder för en riktigt spännande pirathistoria om en gammal nedgrävd skatt och härdad och tuff sjörövarkapten. Jag kan tänka mig att han välkomnade den unga äventyrsförfattaren med öppen famn och snabbt fann vilka fantastiska saker som kunde ta form i sin nya pappas huvud. Så det var så hans kanske mest kända bok kom till, Skattkammarön. Den var skriven särskilt för Lloyd, men publicerades 1883 och blev en stor hitt. Och är det inte lite ironiskt? Han hade sökte efter ett riktigt äventyr hela sitt liv och tillslut finner han det i nått så vanligt som en liten pojke.

Men Stevenson var som jag tidigare nämnt väldigt hemkär och 1884 flyttade han hem till Europa och England. Där skrev han en annan av sina absolut mest kända böcker, Dr Jekyll och Mr Hyde. Den blev publicerad 1886 och såldes i trehundratusen exemplar inom loppet av ett halvår. Boken präglades liksom många av hans andra böcker av den Skotska hemmiljön som han tyckte mycket om. Han flyttade sedan i samband med marknadsföringen av Dr Jekyll och Mr Hyde till USA i ett halvår. Där bodde han i ett lite hus intill sjön Saranac. Men Stevenson greps åter av äventyrslystnad och bestämde i samråd med sin fru sig för att fly västvärlden och flytta till en avlägsen plats, nästan så långt borta ifrån Skottland som man kan komma. Samoa. En avlägsen ögrupp långt ute i södra Stillahavet. De köpte över 180 hektar mark på ön och byggde en stor villa. De hade en sporthall stor nog för hundra dansöser och öns enda eldstad. Barnen följde förstås med på äventyret och de bodde sedan hela familjen i Söderhavets enda lyxvilla. Stevenson höll sig på ön de sista åren och skrev med undantag för några resor till Australien. Slutet på hela den fantastiska historien är sorgligt nog en hjärnblödning. Endast 44 år gammal dör Robert Louis Stevenson i sitt hem på Samoa. Ett snörpligt slut för en stor man och jag tror att han kunde ha hunnit producerat en hel uppsjö av nya spännande äventyrs romaner om han hade fått leva in till sin ålders höst. Hans grav går att finna på Samoa, och man har också gjort om Stevensons hus vis sjön Saranac till ett museum. Ett snörpligt slut för en stor man, men lyckligt vis finns hans böcker kvar för att påminna oss om honom, Robert Louis Stevenson.


Jag själv har tyvär inte läst någon av Stevensons böcker men jag skulle gärna göra det. De verkar spännande och välskrivna. Det lilla jag har läst från innledningen av Skattkammarön var mycket intensivt och spännande. Den övergripande historien är ju också ett mästervärk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar