torsdag 21 april 2011

En Flod Full Av Äventyr

"Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt".

Detta är ett citat av Samuel Clemens alias Mark Twain. Jag sitter här I mitt rum i den lilla byn Ljungskile och tänker på hur hans liv såg ut. Om vi tänker oss att vi befinner oss i staden Florida vid familjen Clemens hus i början av november år 1835 så skulle vi antagligen finna Jane Clemens upptagen med att ta hand om sin nästan nyfödda son Samuel.

Fyra år senare så bor Samuel i Hannibal, Missouri med sina föräldrar och 6 syskon . Tittar vi efter vad Samuel gör så ligger han antagligen på flodstranden och tittar på en av de stora båtarna som åker förbi. Han tillbringar stor del av sin tid vid floden, ibland kan han ligga där i hela dagar och bara njuta. Eller så är han kanske borta i slavkvarteren och leker eller lyssnar på spökhistorier, kanske är han i skolan.

Ser vi lite framåt i tiden så är inte allt så lätt för Sam längre. Han har hunnit bli 12 år och hans far John dör av lunginflammation. Nu måste han hoppa av skolan för att ta ett jobb som lärling till tryckare. Jag skulle tro att det var där han lärde sig att läsa och skriva, bara tänk på alla tidningar han måste ha läst varje dag.

Tittar vi ännu lite längre fram så ser vi hur han efter några år i New York har flyttat tillbaka till Missouri och tar värvning som lots på en ångbåt som trafikerar floden Mississippi. Man kan lätt föreställa sig att det är hans drömjobb, om man tänker på hans favoritsyssla som barn när han brukade ligga och bara stirra på båtarna. Men snart tvingas Sam sluta som lots då kriget bryter ut. Man kan ju tänka sig hur han känner sig, hans far är död och hans drömjobb har gått förlorat. Han gör nu ett kort mellanspel på två veckor i armen. Varför han slutar så snart vet jag inte, kanske lockar äventyren västerut då hans bror skickar en inbjudan att komma till Nevada. I vilket fall som helst reser han. Väl framme väntar ännu en besvikelse då han misslyckas med att hitta det silver han drömt om. Ännu en motgång för vår vän Sam.

Men han ger inte upp så lätt. Han börjar nu skriva för en liten tidning i Nevada och det är nu Sam börjar använda pseudonymen Mark Twain. Snart slår han igenom med novellen Jim Smiley och hans hoppande groda. Sam skriver också många reseskildringar som blir mycket populära. Han ger sig ut på en resa till Europa och sedan Palestina. Jag kan knappt föreställa mig hur spännande det måste ha varit. Under en av dessa resor träffar han en man som visar ett kort på sin syster Olivia. Sam blir genast kär och några år senare gifter han sig med Olivia.

Men än en gång vänder turen och han blir bankrutt. Det är nu vår vän börjar skriva om hur stora länder utnyttjar mindre länder. Några år senare dör Olivia och kort där efter Sam.

Samuel Clemens har med sina böcker säkert påverkat lika många personers liv som Stålmannen eller Pippi Långstrump. Ernest Hemingway sa en gång: "All amerikansk litteratur kommer från en enda bok av Mark Twain som heter Huckleberry Finns äventyr".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar