tisdag 7 juni 2011

Den falska säkerheten

Vi har alla hört om det stora jordskalvet i Japan. Vi har även hört om att flera kärnkraftsverk har fått så kallad härdsmälta. Men har vi fått veta allt - det är frågan. Enligt aftonbladets hemsida så undanhåller Japans regering information om katastrofen. IAEA:s (International Atomic Energy Agency) chef för säkerhetsavdelningen James Lyons sa den 14 mars 2011:

”Vi har inga tecken på härdsmälta”

”Vad i helvete pågår? TV rapporterade om en explosion men inget meddelades till premiärministerns kontor på en hel timme!” skrek Japans premiärminister Naoto Kan den 15 mars 2011.

”Det är inget alvarligt scenario.” sa Tepcos VD Shimizu om härdsmältan och explosionerna samtidigt som den franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN 15 mars 2011 uppgraderade krisläget i Fukushima till en sexa på den sjugradiga Ines-skalan. Däremot så står Japan kvar med att det bara är en fyra på skalan som betyder: en olycka utan betydande risk.

Vem ska man tro på? Vem vet, kanske källan där jag fått min information inte heller stämmer helt.

Men varför gör de så här då? Är det för att undvika panik, främst bland Japans invånare men också resten av världen, eller är det för att Japan inte vill förlora sitt värde på aktiemarknaden? Bara tänk om radioaktiviteten når Tokyo och resten av Japan. Flera miljoner människor skulle då bli tvungna att evakueras. Vart skulle de ta vägen?

Jag tycker att när regeringen får stopp på bränderna och härdsmältan i kärnkraftverken så tycker jag att de ska lägga ner dem. Eftersom Japan ligger i högriskzon för jordbävningar och tsunamis så borde landet inte bygga kärnkraftverk. De borde istället satsa mer på vatten, sol och vindkraft. Om det i framtiden skulle bli en katastrof som denna igen så skulle det inte bli lika stor förödelse och ingen radioaktiv strålning.

Den radioaktiva strålningen som släpps ut nu kommer kanske att spridas över hela världen och många kommer troligen att bli påverkade av detta.

Jag säger att man inte bara ska lägga ner kärnkraftverk i jordbävningsdrabbade områden. Tillexempel hände det ju en jättekatastrof i Tjernobyl för ett antal år sedan. Därför tycker jag att man ska lägga ner kärnkraftverken här i världen så att människorna kan känna sig trygga utomhus och veta att man inte får i sig en massa radioaktiv strålning. Jag tycker även vi i Sverige borde lägga ner kärnkraften. Här i Sverige driver vi sju av våra tio kärnkraftreaktorer, tre finns i Forsmark och fyra i Ringhals. Från vår kärnkraft kommer ungefär en tredjedel av all el som används i Sverige. Men varför använder vi så mycket av de då kan man fråga sig. Det är för att kärnkraften är en effektiv och driftsäker teknik för elproduktion. Men dock så farlig!


Av. Anton Högbring 8c. Källa: Aftonbladets webb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar