lördag 14 maj 2011

John Keats



När John bara var r franska revolutionen var som värst år 1795 den 31 oktober, London, föddes en liten pojke vid namn John Keats. Han var son till en stallmästare men skulle växa upp till en av den engelska romantiken mest kända poeter.8 år dog hans far när han ramlade av en häst. Ytterligare några år senare, när John var 14 avled hans mor i tuberkulos. Då fick John och hans lillebror flytta hem till en moster. John fick ta ansvaret att fostra sin lillebror som också dog i tuberkulosen 2 år senare.

Då träffar han Fanny Brown. Han flyttar hem till en kompis och hans familj för att komma ifrån det sorgliga som hänt hans bror och John har förstått att han också har blivit sjuk. Fanny är en glad tjej som gör att John också blir glad.

John Keats drabbades av tuberkulosen som härjade i England och 1820 seglade John Kaets till Italien för att försöka bli frisk igen.

Då han var i Italien, Rom, bodde han i ett hus höger om Spanska trappan. Idag är huset ett museum.

Tyvärr gick det inte som John hoppades utan han avled redan ett år senare (1821) i februari och ligger nu begravd vid stadens protestantiska kyrkogård. En annan författare som hette Shellby startade efter Johns död ett rykte där han säger att det var den dåliga kritiken som gjorde så att John dog. Ett annat rykte säger att det var en förkylning som John fick under en vandring i Italien som gjorde att han dog istället för att bli frisk från tuberkulosen.

John Keats blev bara 22 år gammal. Hans verk påverkat och inspirerat många kända författare som t.ex. Oscar Wilde.

År 2009 gjordes en film om John Keats, vid namn Bright star av regissören Jane Campion som även är oscarbelönad. Filmen handlar om kärleken mellan Keats och den 18-åriga flickan Fanny Brawne och utspelar sig i Hampstead 1818. Keats skrev dikten Bright Star till henne därför har filmen fått samma namn.

Det sägs att ett kärleksbrev som John har skrivit såldes på en auktion för nästan 1 miljon kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar