lördag 21 maj 2011

Hundra marshmallows

När jag gick i mellanstadiet hade vi en lärare som inte riktigt var som alla andra lärare. I över 30 år hade han varit lärare i årskurserna 4-6, han hade under hela tiden haft samma klassrum, han har haft samma upplägg med både uppgifter och läxor, systemet han hade byggt upp var att han skulle behöva göra så lite som möjligt och ändå lära oss så mycket som möjligt (men främst göra så lite som möjligt). Plus allt detta var han också ovanligt bacillrädd, hans händer var nästan uppluckrade av handsprit och han tog aldrig i ett dörrhandtag. Dessutom ansåg han att han skulle hålla i alla lektioner, så till och med i gymnastik hade vi honom som lärare, även om skolan hade en heltidsanställd gymnastiklärare.

Men den här dagen när jag gick i femte klass hade vi hemkunskap på schemat. Vår lärare delade in oss i tre grupper, två grupper fick måla och den sista gruppen hade hemkunskap (för det fanns inte plats för oss alla i rummet där vi hade lektionen). Jag tror inte vår lärare hade lagat mat sen han flyttade ihop med sin fru men ändå skulle han hålla i lektionen. Vi var först ut, på egen hand hade vi fått väja recept och utan hjälp av lärare var nu tio upphetsade femteklassare på väg ner mot centrum för att handla ingredienser. Kakorna vi hade valt ut (för det var en självklarhet att det skulle vara sötsaker) var en marshmallow kaka och någon sorts fudge. Vi stormade in i ICA, affären var tom på kunder och vi tog upp vår inköpslista som vi smart nog hade gjort. Vi började springa omkring som små myror och leta varor, för att vara ärlig så kom det i lite annat också som inte fanns med på inköpslistan. Nu hade vi kommit till ”marshmallows” på inköpslistan och i boken där receptet stod i hade det blivit ett tryckfel. Tryckfelet var att de hade glömt att skriva till viktenheten, så på vår inköpslista jag hade i handen stod det 100 marshmallows istället för 100 gram marshmallows. Så för att vara på den säkra sidan lade vi i sju stora påsar av den dyra sorten. Nöjda och glada gick vi till kassan, för endast sexhundrafemtio kronor hade vi lyckats handla ingredienser till två kakor.

Väl tillbaka i klassrummet lade vi in kvittot i en låda som vi hade blivit tillsagda och började släpa upp matkassarna till rummet där vi skulle ha hemkunskap. Vår lärare låste upp och eftersom han inte visste mer om att laga mat än vad vi gjorde lämnade han oss och sa att han skulle komma och titta till oss då och då. Vi började med fudgen och det var bara att blanda alla ingredienser och koka dem. Sedan hällde vi över allt på en plåt för att låta det stelna. Samtidigt höll några andra på med bottnen till marshmallowkakan. Hittills hade allt gått hyfsat, förutom att ett ägg hade gått sönder. Men lugnet skulle inte bevaras länge för nu var kakbotten klar och garneringen, som bestod av smält marshmallows, skulle göras. Intet ont anande delade vi in oss i två grupper, den ena gruppen smälte marshmallows i en kastrull på spisen och den andra gruppen började smälta marshmallows i mikro. Kaoset var totalt, det fanns marshmallows överallt. Vi hann smälta sex paket innan det gick upp för oss att det var på tok för mycket garnering till en sådan liten kaka. Jag vill inte ens försöka komma ihåg hur det såg ut i mikron efteråt. Men just då var fortfarande allt underbart, vi åt så det stod härliga till. Det vi åt var en bit välgjord marshmallowskaka och en enorm mängd smält marshmallows med chokladsås (eftersom fudgen såklart inte hade stelnat).

Men denna historia avskräckte inte vår lärare och de följande lektionerna resulterade i: en brandkårsutryckning sedan en grupp bränt pannkakor, två slängda toscakakor när några hade lagt i över dubbla mängden smör samt en ingredienskostnad på ca 1500kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar