måndag 31 januari 2011

Mindre olyckor på sjön

Varje sommar sker det massor med olyckor på sjön, många av olyckorna beror på att folk inte vet vad de gör. De har pratat om att alla som har båt ska ha förarbevis, ett slags körkort för båt. Det tycker inte jag är nödvändigt men man ska ju inte köra båt när man är jätteberusad.

En annan sak till varför det händer så mycket olyckor är att folk dricker alldeles för mycket alkohol. Promillegränsen på sjön ligger på 0,2 promille, samma som för bil. Det tycker jag är lite överdrivet, men det är egentligen rätt. Det är bara synd att de som kan dricka lagom mycket och ändå sköta sig ska behöva lida bara för att så många fulla människor kör ihjäl sig själv och andra. Men man kan inte göra speciella regler för dem som sköter sig.

Säkerheten på båtarna är så hög den bara kan bli, men ändå kan folk inte köra. Folk med jättestora båtar som har bogpropellrar och en joystick så de kan vända på en 50-öring, kan inte parkera i Smögen, oftast norrmän.

Olyckorna på sjön kommer garanterat att minska om folk bara hade lite kunskap om väjningsregler och säkerhet och inte dricka så mycket när de kör båt.

De två männen och lammet

Jag stod bredvid ån med glass i hand,

en kastvind kom och kastade mig fram.

Jag reste mig och borstade mitt knä,

Då kom ett lamm och sa ”bää”.

Då sa jag till lammet ”om du inte går

härifrån så kastar jag dig i ån”.

Lammet sa till mig ”jag drar mig tillbaka

om du ger mig en kaka”.

Jag tänkte tillbak när jag gjorde mitt bak.

En okänd man kom fram till mig och sa

det här är fel. Då sken lammet upp och skrek

”jag är klen”. Den okända mannen tog med sig

lammet hem till sig och jag fångade en sej som

jag stekte hemma hos mig.

Sluta sälj cigaretter!

Varje dag dör 15-60 personer utav rökning, och 2500 per år utav cancer som orsakats av rökning. Det förekommer även barnarbete på tobaksfälten, över en och en halv miljon barn jobbar med usla arbetsvillkor och låga löner. Barnen blir upplockade på gatan och tvingade att stå i hettan och plocka tobaksplantor utan tillgång till vatten.

Personer som röker har väldigt stor chans att drabbas utav olika former av cancer, oftast lungcancer. 90% av alla lungcancer fall beror på rökning. Man kan även drabbas utav andra sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och benskörhet.

Detta är ett stort problem och jag tycker inte att det finns någon anledning att sälja cigaretter eller några andra former utav tobak. Att det fortfarande säljs beror endast på pengar, pengarna går alltså före människans hälsa. Många som röker har inte ens råd, man sparar ungefär 16000 per år genom att sluta röka.

Min åsikt är att man ska sluta sälja cigaretter, då löser sig dessa problem.

MASSMEDIAN STYR OSS!

Till massmedian så räknas tidningar, radio och tv-program. Massmedian har egna etiska regler som de ska följa. Om de inte gör det så kan de dömas i rätten utav "Pressens Opinionsnämnd", som är pressens egen "domstol". Det händer alltför ofta att massmedierna gör övertramp och bryter mot dessa regler, utan att straffas. Detta är bara en utav många tvivelaktiga saker som medierna gör.

Jag tycker att massmedians makt i samhället har blivit alltför stor. De styr ofta över våra åsikter på ett negativt sätt. De hänger också ut människor med kränkande bilder och texter. Enligt de etiska reglerna så får inga kränkningar förekomma överhuvudtaget, dock följs inte alltid detta. Om man har blivit kränkt så ska man begära rättelse i tidningen som har gjort misstaget, detta förekommer heller inte alltid.

Ett exempel på massmedians dåliga ageranden visades nyligen i en film. En pojke hade vittnat ett grovt brott och polisen hade inte ansträngt sig för att döja honom, eftersom att de var där utan att någon visste om det. Problemet var att någon hade läckt ut hemligheten. När de kom ut ur rättssalen så stod där ett gäng journalister, som var redo att ta en bild utav pojken. Några dagar senare så publicerades hans namn och en bild av honom i tidningen. Detta händer även i verkligheten att t ex vittnen avslöjas och att de i värsta fall blir mördade. Medierna blir så fokuserade på att skriva bra artiklar att de sluta tänka på folks säkerhet. Detta är dock inget brott men jag tycker att det borde bli en lag att man inte får göra så.

Bara för att man vittnar och gör en tjänst i samhället så kan man riskera att bli mördad och så borde det inte få gå till. Ibland så får man övervakning av polisen men den borde vara säkrare och man borde få vara mer anonym som ett vittne.

Något som också händer alltför ofta är att folk blir mutade av medierna. De avslöjar var personen befinner sig och får betalt för det. Jag tycker att det kan vara okej att göra så med kändisar eftersom att det ofta är något som de medvetet ger sig in i. Men man borde inte få göra så när det handlar om allvarligare saker kriminalitet och brottslighet.

Jag anser att massmedian bland annat skapar osäkerhet hos ungdomar då de t ex kan syfta på en speciell stil eller liknande. Jag ser även hur de skriver om "årets köpmåsten", detta kan skapa ett behov hos särskilt unga och ibland leder det till att de som inte har pengar tar t ex ett mobillån. Tillslut så kan lånen bli så höga att de inte har råd att betala tillbaka. Det leder ibland också till snatteri.

Därför tycker jag att de borde skärpa till de etiska reglerna och att straffet för skribenterna blir värre då de bryter mot dem. Detta skulle kunna bli en förbättring inom medierna och om det blir högre straff så blir det kanske färre som skapar dessa problem.

Får

Får får får?
Nej får får lamm.
Men om får har mina stövlar, får dom sår på sina lår.
Ett lamm var ute på ängen och beta samtidigt som fåren var sketna.
Hoppas bonden klarar detta annars slutar han med fettma.
Dagar kommer dagar går hoppas det inte slutar illa för Herr Får.

söndag 30 januari 2011

En Gran

En gran ska vara grann precis som en damm
En gran ska ha pynt så den glänser som mynt
En gran ska ha glitter så det bara spricker
En gran ska ha ljus som värmer ditt hus
En gran ska få vatten annars går det åt katten
En gran ska ge dans och skoj så man skriker ”tjohoj”
En gran ska ge doft av julen precis som de gamla skjulen
Men när julen är över måste granen ut.
Det är sorgligt och du ger ifrån dig ett tjut

lördag 29 januari 2011

Saknad

Liksom solens varma strålar var din närhet
Liksom rofylld vacker kvällssky var din själ

Ditt försvinnande var likt nattens kalla mörkhet
och jag hann aldrig ta farväl

fredag 28 januari 2011

Dikten

Jag sitter här i min skolbänk och tänker på hur jag ska skriva.
Jag kanske borde bränna ner det på en skiva.
Dikter är till för människor som gillar att filosofera.
Men inte för dem som gillar att promenera.
Men nu är jag trött och min penna har blivit kantstött.
Hem, hem ljuva hem, kan man inte få gå hem?
Här sitter jag i min bänk och tänker på hur min dikt nu ska lyda.
Jag får hoppas att någon kan den tyda...

Onyttigt

I alla vrår jag hittar finner jag fett som glittrar. Fettet finns överallt. Glass och tårtor bör förvaras kallt.

Chips, godis och annat smått smakar alltid väldigt gott. Äter gör jag till jag blir mätt, mycket mat med överflöd av fett.

Fettet smakar alltid bra lakris, vingummi och choklad. Fettet gör mig tjock. Bilringarna smyger sig fram på min kropp. Fettet gör mig stor och rund kan inte längre gå ut med min hund.

Mår dåligt gör jag varje dag. Måste hem och frossa choklad. Detta måste få ett slut, fettet måste genast ut!

Kossan Doris

Kossan Doris står och vilar i hagen,
funderar vad hon skall göra av dagen
Kanske vifta bort en fluga med svansen,
Eller hoppås att få se kvällens avsnitt av Allsång på skansen
Se där! En god Timotej!
Och en blomma med gult konterfej
Fastän solgul och grann
Är den giftig som fan
Mycket för en kossa att tänka på
Men viktigast är ändå hur jag mår
Tänk att få vara en ko,
Bara stå där och glo
Bland grässorter att välja,
Tugga och svälja

Där känner jag mig trygg

Jag ligger i min säng, med min sänghimmel som ett litet skydd runt om mig
Starka armar som håller om mig, i mina drömmar
Där, i din famn, med min sänghimmel som ett skydd, känner jag mig trygg

torsdag 27 januari 2011

Att leva

Aldrig veta
Aldrig uppleva
Aldrig tro
Är att aldrig leva

Att leva är att känna glädje
Att leva är att veta
Att leva är att umgås
Att leva är att älska

Att känna glädje är att uppleva och glädjen måste upplevas
Att veta är att tro och att tro är att veta
Att umgås är att känna glädje och att känna glädje är att leva
Att älska är att trivas i sitt umgänge och det är att leva

Ej västtraffiks fel

Eftersom att många klagar på västtraffik när tåg och bussar är försenade eller inställda. Dem får alltid ta så mycket skit fast dem kan inte alltid hjälpa det. T ex så kan man inte köra tåg och bussar på is för att det ökar risken att krascha. Det är många som blir sura när tågen inte kan köra. Det är ungefär som flygplan. Man kan inte flyga när det är snöstorm. Dem har även halverat bidragen till kollektivtraffiken så man kommer kanske inte kunna utveckla näten i framtiden. Vi kanske inte kommer kunna ha någon kollektivtraffik i framtiden.

Jag tycker att man skall respektera att man inte kan köra när det är is och snö. Man måste hinna skotta och salta innan man kan köra igen. Tågen har det ännu svårare än bussarna för att de måste få bort is och snö från spåren vilket inte är det lättaste. Man kan till och med få vänta 1 kanske 2 dagar innan man kommer iväg.

Det är svårt att hinna med allting eftersom tågen krånglar, rälsen krånglar och under vintern så kommer det snö och is. Allting kostar pengar och dem har inte råd att fixa allting på kort tid. Eftersom att staten dragit ner på bidragen till västtraffik så har man inte tillräkligt med pengar att fixa felen. Även regeringen säger att dem inte vet vad dem skall ha pengarna till, så det finns ingen anledning att dra ner på bidragen.

En anledning är att ge fler bidrag så man har råd att laga tågen och tågrälsarna och utveckla näten så man kan köra utan begräsningar och med säkerhet.

onsdag 26 januari 2011

Ge pengarna åt dem som behöver!

Skolan och framförallt sjukvården är de två områden som man drar ned på först i lågkonjuktur. Och det måste vi ändra på! Skola och sjukvård måste prioriteras framför t.ex. politikers löner och kollektivtrafik. Hellre att behöva gå upp en timme tidigare på morgonen än att en person dör i hjärtinfarkt.

Som det ser ut nu och har gjort i nästan två år är det finanskris och man ska spara på allting. Men det är ju vi i skolan som bygger framtiden och vi är trötta på att läsa ur gamla utslitna böcker och behöva köpa våra pennor själva. Men den värsta är ändå datorerna. Jag har tillbringat många lektioner med att försöka få igång en dator. Men efter tjugo minuter börjar man ge upp och får skaffa sig info på något annat sätt. Så mer penger åt skolan är allt jag har att säga om den punkten. Det är ju den man borde sattsa på när det går nedåt för ett land.

Och sen har vi ju sjukvården. Det ska tydligen sparas på den också. Den som räddar liv. Den som ger liv. En sådan sak kan man man bara inte dra ned på. Men ändå händer det. Ett tydligt exempel på det är Uddevalla sjukhus akutmottagning. Trots stora protester la kommunen ned den och folk fick åka till NÄL i stället. Nästan en halv timme till i ambulans. Och inom sjukvården är varje liten hundradel viktig, eller rent av livsavgörande. Även äldrevården behöver stöd. Och det har ju inte precis blivit bättre sedan akuten i Uddevalla togs bort. Det har strömmat in rapporter om läkarbrist och överbelastning från NÄL. Det enda som var lite possitivt var kanske att de sparade lite pengar för tillfället, men det var ingen långsiktig lösning alls.

Att kommunerna prioriterar fel saker är ett problem. Ett riktigt samhällsproblem som vi måste göra någonting åt. Och många kanske frågar sig själv medans de läser "Men vad ska man dra ned på då?". Ingenting blir bättre av att man drar ned på budgeten men man måste faktiskt välja. Och det valet kan komma att rädda många människors liv och göra så att tusentals barn kan få en bättre skolgång. Valet är viktigt och vi måste göra det snart. Samhället ska anpassa sig efter de här två grundstenarna och inte tvärt om. Ge pengarna till de som behöver!

Gratis busskort upp till årskurs nio!

Under de senaste åren har Västtrafik rejält på sina resor. Kommunen har också valt att sätta ut gränser på avstånd till skola om när man inte längre ska få busskort. En annan anledning till att det blivit dyrare är de nya Västtrafikskorten. Dessa kort har också gjort situationen väldigt rörig. I vissa fall har inte ens busschauffören vetat vad som ska göras.

Jag tycker att alla skolungdomar upp till nionde årskursen, då skolplikten slutar, ska få gratis busskort. Nu för tiden har allting blivit mycket dyrare. De nya Västtrafikskorten gör resorna ganska dyra. Det är det nya konceptet som förstör allt, då femtio kronor av din påfyllning går till pant första gången. Panten kan du åka på en gång när du inte har tillräckligt med pengar vilket är ganska bra, men efter det så kommer problemet att när du fyller på nästa gång. Då tas pengar från påfyllningen till att panten ska bli på femtio kronor igen. På de gamla hundrakorten så kunde du se hur mycket pengar du hade kvar och du fick använda hela hundralappen du betalt med.

En annan anledning till att det blivit dyrare att åka kollektivtrafik är att för några år sedan så kostade en biljett på stadsbussen åtta kronor. Nu för tiden har de höjt priset till nästan dubbelt så mycket pengar, tretton kronor. Om man då räknar med att en elev åker bussen hem varje dag efter skolan så blir det sextiofem kronor.
Det kan också vara en elev som åker till skolan och hem, då går det på hundratrettio kronor per vecka. Tänk då på familjer med sämre ekonomi. Att gå i åttan och bo 4,5 kilometer bort är till exempel tillräckligt nära för att kunna gå anser man. Jag tycker att det inte alls är lika självklart. Tänk då den familjen som kanske tvingas betala hundratrettio kronor per vecka. Familjen hade säkert använt pengarna till annat.

Att alla barn får busskort gör att det kommer bli bättre för miljön. Alla kommer inte behöva köra med sina bilar. Det kommer också stärka säkerheten runt skolan. Om man kollar Ljungskileskolans parkering, där är det kaos. Många föräldrar har tänket "jag ska fram först". Det gör hela situationen väldigt farlig.

Om alla barn upp till nionde klass alltså får busskort så kommer det bli billigare, miljön kommer bli bättre och det kommer stärka säkerheten. Alltså tycker jag att alla barn upp till nionde klass ska få busskort.

Mer tid - mindre stress

Är det bara jag som tycker att vi har alldeles för långa skoldagar? Man hinner inte med sin fritid och läxor. Man är stressad och har ingen tid. Någon mer som tycker som jag?

Jag tycker att alla skolor ska sluta att ge ut så mycket läxor och att man istället går lite längre på dagarna, till exempel till 15.45-16.00. För då har man kvar sin fritid och behöver inte sitta med läxor sent in på kvällen. Det är bra för att man alltid kan få hjälp av en lärare om man undrar över något. Om man har prov kan man få träna extra hemma eller om man inte har hunnit klart någon uppgift. Man skulle sedan slippa det där om att man har glömt sina böcker i skolan eller hemma.

En sak jag blev irriterad på var att alliansen vill att vi ska ha mer läxor. Hur ska det gå till? De vill det för att vi elever i Sverige sitter i skolbänken 741 timmar per år och genomsnittet i EU är 992 timmar per år, Det är 50 minuters skillnad per skoldag. Ska de köra slut på oss helt och hållet? Dagens ungdomar är tillräckligt stressade. Så kortare skoldagar, kortare raster och lektioner. Ge oss mer fritid och effektivare tid i skolan.

Ladyline- ”Barnen har redan långa skoldagar, att ta bort läxorna är det minsta man borde göra. Barn behöver få ha lite fritid och njuta av sin uppväxt, inte bara sitta inne och göra tråkiga uppgifter. Bristande kunskap beror inte på att barnen tvingas vara i skolan för lite, tvärtom.”

Jag skulle vilja att alliansen tänker om och istället enbart förlänger skoldagarna och minskar läxorna.


Ps. besök min blogg….faen.devote.se

tisdag 25 januari 2011

Öppna Uddevallasjukhus akutmottagning nu!

För några år sedan stängdes Uddevallasjukhus akutmottagning för att man skulle spara lite pengar. Det ledde till att alla som råkade ut för olyckor var tvungna att åka ända till Nälsjukhus som ligger mellan Trollhättan och Vänersborg. Om du t.ex. bor på Orust måste du åka ganska långt innan man kommer fram till Nälsjukhus om du råkar ut för en olycka. Om det är något allvarligt som en bilolycka så handlar det om sekunder innan man förblöder.

Personalen på Näl sjukhus mår antagligen inte så bra för de får in dubbelt så många om man jämför när Uddevallasjukhus också hade en akutmottaning. Frågan är då tycker politikerna att det är bättre att spara pengar än att rädda liv! Därför vill jag att Uddevallasjukhus akutmottagning ska öppnas igen.

För det första räddar man liv. För det andra mår personalen bättre när de inte är så stressade som de är på Näl. För det tredje känner sig människor mer trygga när de vet att det inte är så långt till deras närmaste akut.

Därför ska man öppna Uddevallasjukhus akutavdelning nu! Då skulle de som råkar ut för en olycka på Orust kunna åka till Uddevallasjukhus och få vård mycket snabbare än om de skulle vara tvungna att åka ända till Näl.

Ett rökfritt Sverige

Jag tycker att det finns alldeles för många som röker i Sverige.

Jag tror att om tobak hade uppfunnits/hittats idag skulle det nog klassas som en farlig drog på grund av det beroende man får när man använder det.

Det är klart att man får förstöra sin hälsa om man vill men jag tycker att all rökning borde förbjudas på platser där det finns ungdomar (det har de gjort i Finland).

Den Finska lagen innebär också att man inte får röka på offentliga platser, till exempel festivaler, fotbollsmatcher och utanför skolor. Målet är att Finland ska bli helt rökfritt år 2040.

Det skulle till exempel vara mycket skönare att gå på stan när man inte behöver andas in en massa giftig rök i lungorna.

De som säger att de har sådant rökbehov att de även måste röka på allmänna platser tycker jag antingen ska uppsöka läkare eller använda nikotintuggummi eller liknande produkter.

Jag tror att det skulle bli en minskning på ungdomar som röker ifall samma regler som man har i Finland, när det gäller rökning på offentliga platser, även infördes i Sverige. Ungdomar skulle inte bli lika lockade att röka om det inte fanns cigarreter i deras omgivning hela tiden.

Så sluta förgifta dig själv och andra för en bättre framtid!

Ungt Sex!

Jag ser det på tv, hör det på radio, och det pratas runt om mig. Folk har sex, vid ung ålder. Jag tycker att det är helt okej! När man väljer att ha sex vid såpass ung ålder antar jag och tror att man är mogen för det. Antagligen väljer man att göra det mned någon man tycker om. Ofta är man medveten om riskerna.

Jag tycker att det är riktigt dumt att det kallas våldtäckt fast det inte ÄR det. Visst, han/hon kanske är äldre än dig, men ärligt talat. Man väljer själv! Skulle ni tycka ett det var okej att era föräldrar bestämde över din kropp, ditt underliv? Aldrig in my enire life att mina föräldrar skulle få det. Ja dom bestämmer över dig tills du är 18, men om du är tillsammans med någon, som du tycker om, älskar och ni har bestämt tillsammans att ni vill ha sex med varandra, Then is i don’t see what the problem is. Förutom den där fördömda lagen då. Den som säger att man inte får lov att ha sex med någon innan man är över 15.Ärligt talat. Låta regeringen bestämma när Du är mogen att ha sex? Nej tycker inte jag!

Du är själv mogen att bestämma när du vill ha sex, du är själv mogen att se vad som kan hända och ta ansvar för det du gör! Min åsikt är då helt enkelt, att det inte ska heta våldtäckt om det inte är det. En våldtäkt (för de som inte vet) är när någon blir tagen med våld, alltså man blir påtvingad sex utan vilja. Och då undrar jag, när man har sex med någon man tycker om så har man ju det med vilja. Eller?

Jag föreslår även att man ska lära ut sexualundervisning i sexan, sjuan, åttan och nian, fast i små portioner. Jag tror även att de som har blivit våldtagna och väljer att ha sex med någon sedan, som är äldre en sig själv, kanske ser det lite som en kränkning när det kallas våldtäckt utan att det är det! Man avskräcker ordet våldtäckt så fruktansvärt mycket, och det är synd...
Den som har blivit våldtagen har ju en skyldighet till sig själv att berätta för någon som kan föra målet vidare, att man har blivit våldtagen.

Jag tycker att kondomer ska delas ut i skolan, hos tex skolsköterskan. Gratis givetvis så att man bara kan kila dit när man behöver kondomer. Man ska även uppmuntar ungdomar till att skydda sig och ha sex med den man tycker om.Det finns t.ex. ett skydd nu för tjejer, det är som en tampong man för upp i slidan, och man sedan blir våldtagen så finns det små taggar i denna tampong liknande ”kondom” sak, som fastnar i killens penis, taggarna gör väldigt ont och man måste gå till läkare för att ta bort den. Då kan läkaren anmäla och så vet man att det är en våldtäkt. Även dessa borde vara gratis i skolorna.

Men åter till ämnet. Och hur blir det egentligen när två under 15 har sex med varandra, vem våldtog egentligen vem då? Sen kanske föräldrarna får reda på att de hade sex med varandra och så blir det anmälningar till höger och vänster... Vem är egentligen våldtäckts-mannen/kvinnan då?

Skulle ni tycka att det är okej att lagen och inte Du bestämmer när du får ha sex? Det är inte okej, man väljer själv!

Låt inte lagen bestämma över din egna kropp!

måndag 24 januari 2011

Fler jobb åt unga ...

Under tredje kvartalet år 2010 var ungefär var fjärde svensk ungdom under 25 år som aktivt sökte arbete arbetslös. Sverige har just nu den 10:e högsta ungdomsarbetslösheten inom EU. Så borde det inte vara...

Jag tycker att Sverige borde producera fler jobb åt ungdomar. Det finns så många unga i dag som behöver ett jobb, som lever på bidrag från staten. Det kan ju vara så att vissa ungdom som vill ta ett sabbats år och jobba lite för att slippa ta studielån när de väl börjar studera.

Eller så vill de rent av inte läsa vidare överhuvudtaget. Det finns ju också de personer som är lata och inte vill arbeta eller plugga, dem är det inte ett dugg synd om.

Arbetslösheten bara stiger bland unga i dag och jag tycker att det är dags att göra något åt saken. Man kan inte blunda för verkligheten. Ungdomsarbetslösheten borde vara ett av regeringens viktigaste frågor, för ungdomarna nu är Sveriges framtid.

Jag tror att det borde vara mer egenföretagare, på så sätt skulle det bli fler jobb. Det finns t.ex ungdomar som e grymma på datorer så varför inte utnyttja det?

Om det skulle bli enklare för ungdomar att söka/få jobb skulle de betala skatt till staten och staten skulle slippa betala ut bidrag till dem. På så sätt skulle landet få bättre ekonomi. Ungdomarna skulle också köpa mer föremål, kläder och mat och på så sätt skulle det gå bättre för företagen som producerar och butikerna som säljer. Om det blir mer försäljning i Sverige skulle det också leda till mer arbeten .

Allting i landet hänger ihop...





fredag 21 januari 2011

Ska vi förstöra vår miljö?

Vår miljö bryts ner mer och mer till exempel av alla bilar som släpper ut jättemycket avgaser och alla kossor som prutar jättemycket och släpper ut mycket koldioxid. Jag tycker att vi förstör vår miljö för mycket att man ska göra något åt det.

Visste du att ca 260 000 liter råolja används varje sekund, runt om i värden. Det är för mycket! Om vi kom på något annat sätt att smörja motorer och sådant, så skulle problemen runt olja försvinna.

Ett annat miljöproblem är nedskräpning av naturen. Det tar ca 400 år för naturen att bryta ner en vanlig plastflaska. Fortsätter nedskräpningen kommer vi troligtvis att bo i skräp i framtiden. Visste du att det just nu flyter omkring ca 100 000 000 ton sopor?

Frågan är nu vad vi kan göra för att förbättra miljön. Om alla svenskar skulle byta ut kött mot grönsaker två gånger i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från ca 233 000 bilar under ett helt år. Om 7% av Saharas öken täcks med solpaneler skulle det täcka hela jordens energibehov.

Jag tycker att det är viktigt att vi tänker på den energi vi förbrukar. Är det rimligt att nio miljoner svenskar förbrukar mer energi än Indonesiens ca 200 miljoner invånare?

En annan sak som tycker kan förbättras angående miljön är slöseriet på resurser kring fisket. Ungefär 93% av den torsk som fångas i Nordsjön idag har inte ens hunnit föröka sig För varje kilo odlad fisk går det åt 2 kg vildfångad fisk till att göra fiskfoder. Låter det här rätt? Det här är bara några exempel. Redan i dag dör hundratusentals människor på grund av klimatförändringarna som vi människor påverkar. Detta måste få ett stopp.

Bara för att ni har slutat skolan behöver ni inte plåga oss!

Att pressa eleverna så att de blir skoltrötta i förtid är enligt mig ingen bra idé. Men det är väl vad den nya regeringen vill när de vill införa ordningsbetyg (som inte varit i bruk på 40år) och betyg tidigare i årskurserna. Jag som själv börjar bli skoltrött vet hur jobbigt det är om man inte får slappna av ibland.

Om man ska införa tidigare betyg tror jag att många inte är mogna för det i den åldern. Det kan enligt mig som elev leda till att vissa pluggar för mycket och blir utbrända eller att vissa blir uppgivna och slutar arbeta. Betygen kan även förstöra känslan att alla är lika mycket värda. Detta kan leda till gruppindelning och utfrysning.

Kommer det att hjälpa om det blir ordningsbetyg i skolan? Jag är inte säker på att ordningsbetyg kommer få den önskade effekten. Snarare tror jag att det kommer förstärka grupperna, de lite mer ordningsamma kommer fortsätta jobba och de stökiga kommer fortsätta prata, eftersom de oftast inte bryr sig om de betyg som redan finns. Ser verkligen läraren allting hela tiden? Nej visst inte och då kanske man skulle döpa om betyget till fjäskbetyg, för om man vill komma någonstans här i livet så underlättar det att ta med ett äpple. Personkemi kan också avgöra betyget. Nästan alla människor bestämmer sig på mindre än en och en halv minut om de gillar en person eller inte. Ska de här ynka sekunderna avgöra ett helt betyg?

Alla är unika det vet vi, så varför säga att någons personlighet är bättre en den andres?

När det gäller tidigare betyg så ser jag inte att det kommer förbättra någonting. Det leder ju inte till att barnen får bättre kunskap. För mig känns det som att kunskap är viktigare än att veta hur jag ligger till i betygen. Istället borde man satsa lite mer på att jobba i grupp och andra sociala kunskaper. Jag tror att inlärning via ”korvstoppning” kommer att gynnas på bekostnad av kreativt tänkande och nyfikenhet.

Regering bör tänka om för de förslagen är inte något för ett land som vill moderniseras.

Café/Mc´Donalds i Ljungskile!

I Ljungskile finns det ingenting! Speciellt inte för ungdomar. Det finns ett café, (fast dit går typ ingen) och så finns det Sunes/Mitt i prick.

Det bor faktiskt 3000 personer här, och vi förtjänar samma saker som de större städerna!
Varför inte bygga ett Espresso house, Starbucks eller bara ett vanligt Mc´Donalds? Jag tror att det hade blivit en stor succé.

Busstiderna är inte alltid speciellt bra anpassade till när man slutar, eller tvärt om för den delen. I bland måste man vänta i upp till en timma på bussen. Då skulle det vara bra och kunna gå in och sätta sig någonstans under tiden. Speciellt nu på vintern när det är så kallt och slaskigt. Där skulle man kunna prata med kompisar, ta något att äta, göra läxor eller bara sitta av tiden.

Varför ska de egentligen bygga ett till Burgerking ute vid Torp? Det ligger ju ett Mc´Donalds precis bredvid. De kommer ju dessutom bara försöka konkurrera ut varandra, och varför ska man ha två nästan exakt likadana saker på samma plats? Jo det är bara för att Uddevalla är en lite större stad! Men seriöst, ska de verkligen behöva 3 Mc´Donalds och ungefär 100 caféer? Det tycker inte jag! De pengarna skulle man kunna använda för att bygga något sådant här i Ljungskile istället.

TÄNK PÅ DE SMÅ SAMHÄLLENA OCKSÅ!

torsdag 20 januari 2011

Alla är lika mycket värda

I dagens samhälle så förekommer olika sorter av djurplågeri. I laboratorium experimenterar man med djur och vissa företag använder dem för olika kosmetika tester. Men det är inte bara där som det förekommer djurplågeri. Vissa bryr sig inte om djuren och lämnar dem ute, kanske till och med instängda i mörka trånga lådor. Men detta är ändå inte det värsta som kan hända.

Skall djuren behöva lida för att ett företag vill tjäna pengar eller lämnas i kanten av ett dike för att ingen orkar med dem eller bryr sig om dem? Dessa människor måste tänka om, om jag får säga min mening.

Vi måste ta mer hänsyn till djuren som faktiskt gör väldigt mycket för oss. Borde inte vi kunna göra något för dem då? Främst att låta dem undkomma att lida.

Det är ju fruktansvärt att t.ex. plocka dun från en levande gås och sedan låta fjädrarna växa ut och sedan dra av dem igen. Det är ju inte rätt någonstans? Djuren skall inte behöva komma i andra hand! När det sker sådana här saker så är det tur att det finns olika djurhem där de lämnade eller misshandlade djuren kan komma och få vård och friskna till. När de är tillräckligt friska kan de adopteras bort till en familj eller en person som kan ta hand om dem väl.

Så det jag vill få fram är vi skall behandla djuren rätt och med respekt och låta dem slippa lida! Vi är alla lika mycket värda och det är så det skall vara.

Börja tidigt, sluta tidigt, mer fritid

Dagens skolscheman är fulla med långa lektioner, raster och dagar. De är så långa att vissa inte hinner med bussen, andra hinner inte med sina intressen och andra hinner inte med läxan, vilket gör att man presterar och kommer efter i skolan.

Hur mycket ska skolan ta över vår fritid?

De som håller på med en sport som tar upp mycket tid, ska dessa behöva stressa varje gång för att komma i tid pga. av att man går så länge i skolan? Jag har själv ett intresse som tar upp mycket tid och kommer inte dit förrän det är mörkt och då hinner jag inte göra det jag ska göra. Detta kan göra att man inte heller hinner med sin läxa, vilket betyder att man sänker sina betyg och kommer efter i vissa ämnen.

Även de som åker buss får lida för de långa schemanen, för det är inte alltid det kommer bussar så sent eller den tiden man slutar och vissa får ibland vänta upp i över en timme innan bussen kommer och man kan komma hem.

Så vad ska man göra? Man kan ju inte stressa ihjäl sig dagarna i ända, tillslut kollapsar man och orkar inte mer. Såhär ska det inte behöva vara!

Min tanke är att man kortar ner på långa, onödiga raster så att man kan sluta tidigare istället.

ALKOHOL BORDE KLASSAS SOM EN DROG!

Ungefär 400 000 personer i Sverige är alkoholberoende och varje år dör 630 personer på grund av just alkohol. Sedan Sverige gick med i EU så har reglerna för alkohol blivit svagare. Vi måste börja ta dessa problem på allvar!

Min åsikt är att alkohol borde klassas som en drog. Många utvecklar ett beroende för alkohol precis som för narkotika. Därför tycker jag att det borde vara lika stränga regler för båda dessa beroendeframkallande substanser. Stora resurser har satsats på narkotikabekämpning. Vi borde göra samma sak gällande alkohol. Det är vanligare att dricka sig berusad än att vara drogpåverkad.

Tänk på de barn som inte får växa upp med sina föräldrar på grund av att de är alkoholister. De blir omhändertagna av Socialtjänsten och får inte bo hos sina föräldrar förrän de är nyktra. Men eftersom alkoholen är så beroendeframkallande så är det väldigt svårt för en alkoholist att bryta sitt mönster. Dessa barn har större chans att blir kriminella på grund av att de inte får bo med sina egna föräldrar. Därför skulle ungdomsbrottsligheten kunna minskas om man förbjuder alkohol.

Du eller jag skulle kunna gå ut på gatan och bli överkörda utav en som kör onykter. Det kan leda till allvarliga skador eller ens död. Ska den säkerheten vi har att kunna gå på trottoaren berövas? Jag tycker att oskyldiga liv inte ska behöva tas på grund av att folk dricker alkohol. Dessutom så skulle vi kunna minska drogproblemen. Detta eftersom många tar droger på fyllan. Bannlysning utav alkohol skulle därför kunna slå två flugor i en smäll!


Min slutsats är att vi med denna lösning helt enkelt skulle kunna minska våldsbrott, trafikolyckor och kriminalitet markant. Nuförtiden så finns det dessutom alkoholfria varianter utav de flesta typerna av alkoholprodukter. De smakar exakt likadant. Så varför ska vi överhuvudtaget fortsätta dricka?

Faktakällor: http://www.stressochalkohol.se/ och http://www.aftonbladet.se/

Berusad eller inte?

Jag vill få ungdomar att förstå att man kan ha kul även om man inte har alkohol i bilden.

Jag vet ungdomar som har fester varje helg, dricker öl eller cider och andra alkoholdrycker. De mår sedan dåligt, på lördagen eller söndagen. Beroende vilken dag de " festade " på. De spyr, mår dåligt, eller har huvudvärk.

Man kan få sjukdomar och problem när man blir äldre. Man kan även bli beroende, då kallas alkoholist. Det är både psykiska och fysiska problem. Problem uppstår även när man är påverkad av alkoholen, man kan göra dumma saker som man sedan ångrar.

Frågorna man kan ställa, blir lätt många. 1) Hur får man tag på alkohol? -
Det enda man kan tänka sig är ju då att föräldrar har alkohol hemma, eller är det kanske någon som köper ut sprit åt dig. Eller är det kanske äldre syskon som köper ut. Eller man kanske till och med snor spriten. 2) Varför dricker man alkohol överhuvudtaget? - Är det kicken man får från berusningen? Eller är är det kanske grupptrycket.

Vi vet redan att det finns hur många frågor som helst, det viktiga är att vi ska försöka lösa det tillsammans. Skolan kan till exempel, ha föreläsningar om ämnet. Skolan kan även hyra in en nykter alkoholist. Så att personen i fråga kan prata om hur det är före och efter alkoholperioden. Skolan kan även prata om grupptryck.

Föräldrarna kan även prata med deras barn och reda ut varför de dricker, och se till att det inte förekommer alkohol i hemmet.

LEV LÄNGRE UTAN SPRIT !

Sluta Klaga, Vuxna!

Jag stör mig så på dessa vuxna som håller på att klaga på oss ungdomar. T ex. :På min tid så gjorde vi djur av kottar och tändstickor. Nu sitter ”alla” bara och spelar datorspel och glor på TV!” Men för sjutton!

För det första så var det de vuxna som uppfann datorn och TV:n. För det andra så sitter inte ”alla” och spelar på datorn och tittar på TV. Jag kanske spelar lite för mycket datorspel, men jag är också ute och promenerar med min hund. Jag är också ute och cyklar (på sommaren) och åker pulka (på vintern).

Jag tycker att dessa vuxna som klagar borde ta och tänka efter lite och inte döma alla ungdomar ifall bara några få gör det som dessa vuxna uttrycker sig om. För det är väldigt jobbigt och dumt att klaga på oss.

P.O.S.T=Posten ska Omedelbart Ställas Tillbaks

Ljungskiles postterminals stängdes den 3 april 2010. Det gör att Posten måste komma från Uddevalla och dock komma lite senare.

Jag börjar bli riktigt trött på posten nu! Den kommer alltid sent på eftermiddagen och inte tidigt på förmiddagen. Det är dock inte brevbärarnas fel, nej du. Det är för vi stängde postterminalen i Ljungskile som det här problemet uppstår. Det är fel att brevbärarna måste åka ända från Uddevalla, särskilt nu när det är halka på alla vägar! Om vi öppnar den igen hjälper vi till att bidra till ett bättre samhälle i Sverige.

För det första sparar vi pengar för postbilen inte behöver åka ända från Uddevalla till Ljungskile och på det sättet släpper vi ut mindre avgaser där av bevarar miljön. För det andra skapar vi flera jobb som har stor efterfrågan i Sverige. Några arbeten till gör stor nytta i Sverige och är det inte det regeringen vill ha. För det tredje posten skulle komma mycket fortare och brevbäraren skulle må mycket bättre. Visst det kanske blir lite mer i skatt, men du borde väl fatta att vi verkligen behöver det. Den enda lösningen är om vi öppnar posten igen i Ljungskile. Visst Uddevalla kommun vill kanske tjäna mera pengar genom att ha den i Uddevalla. Men om man ser på argumenten så kommer de tjäna mer i längden.

onsdag 19 januari 2011

Förläng jullovet!

Jullovet är alldeles för kort! Det är ungefär tre veckor långt, vilket jag anser vara för lite.

Eleverna kommer tillbaka till skolan efter jullovet lika skoltrötta som de var innan, inte avslappnade eller på särskilt gott humör, vilket inte är bra för vare sig elever eller lärare.

När eleverna kommer tillbaka till skolan efter ett kortare lov är vi lika trötta som det var innan lovet och utan lust att lära sig nya saker. Utan lusten att lära sig kombinerat med trötthet kan eleverna inte prestera sitt bästa. I värsta fall är eleverna så trötta så att de inte kan koncentrera sig fullt ut på skolarbetet och få dåliga betyg som man inte gjort sig förtjänt av bara för att man inte orkar vara i skolan längre. De skulle se skolan som någonting negativt och det är väl inte det man vill att eleverna ska göra? Meningen med skolan är väl att man ska lära sig saker och prestera så bra som möjligt för att få bra betyg och sedan få en bra utbildning och ett jobb?

För att eleverna och även lärarna ska få det så bra som möjligt med mindre gnäll och inga trötta elever föreslår jag att man förlänger jullovet. Eleverna får då en chans att komma tillbaka till skolan utvilade och redo för den kommande terminen. Detta gör att de koncentrerar sig mer på skolan utan att någonting annat som t.ex. skoltrötthet hindrar dem till att göra så gott de kan. Jag tror även arbetsmiljön i klassrummen kommer att förbättras och eleverna får den arbetsro de behöver. Jag tänker mig att man kunde ta bort två veckor från sommarlovet och lägger till de veckorna till jullovet, så skulle både eleverna och lärarna få den vilan de behöver och komma tillbaka till skolan med humöret på topp.

Om eleverna får ett längre jullov skulle vi komma tillbaka till skolan utvilade och vara på vårt bästa humör. Vi skulle få tillbaka lusten att lära oss saker och även förbättra våra chanser till ett bra betyg. Så mitt förslag är att jullovet ska förlängas till fem veckor.

tisdag 18 januari 2011

Ett smartare schema!

En del scheman på Linnéaskolan är dåligt anpassade till busstider. Bussarna går när skolan ännu inte har slutat eller tvärt om. För att göra det enklare borde schemat ta hänsyn till busstider! För vissa elever är det ett stort problem när man får vänta länge, i upp till en hel timma, på bussen som går hem. Andra har, på grund av schemat, knappt tre minuter på sig att hinna med bussen, det vill säga ta sig till busstationen. De som då missar bussen får antingen vänta tills nästa buss kommer eller ta sig hem på något annat sätt.

Visst, det går säkert bra för vissa personer, men för andra är det en helt annan sak. Detta skulle man kunna förhindra genom att ändra schemat till det bättre. Mina förslag är att man antingen:

  • Slutar tidigare så att man hinner med bussen.
  • Anpassar schemat på annat vis.

Glöm inte att det är båda parterna som tjänar på det! För det första: Eleverna kommer hem tidigare. De kan då använda tiden, de förr använt till att vänta på bussen, till saker som andra fritidsaktiviteter. Även de störs av o smarta tider. Det är inte bara läxorna som inte görs, även andra aktiviteter som sporter blir störda. Om man inte hinner hem tidigt så kan man inte göra läxorna. Man struntar helt enkelt i läxorna och går på t.ex. träningen istället.

För det andra: Jag tror, för att ungdomar ska kunna koncentrera
sig i skolan, hjälper det om man har bra hälsa. Det finns en teori att: "De elever som har bra hälsa och är aktiva kan koncentrera sig bättre i skolan". En ändring på schemat är alltså en bra idé.

Om eleverna har tid för både läxor och fritidsaktiviteter kan de koncentrera bra i skolan. Då borde allt lärande bli mycket mer effektivt. Det är ju skolans ansvar att eleverna lyckas lära sig så mycket som möjligt under de år vi går i skolan. Så varför inte satsa mer? Jag ser möjligheter till bättre utbildning för oss elever, varför ska då o smarta scheman hindra oss, varför är det inte smart anpassat?!

Bygga Sportcenter i Ljungskile!

Varje dag pendlar flera ungdomar mellan olika städer för att ta sig till sina sporter. Bara på grund av att det inte finns många sporter alls i Ljungskile. Så ska det inte behöva vara, barn och ungdomar borde få kunna välja på andra sporter än bara fotboll och tennis utan att de ska innebära långa resor fram och tillbaka varje dag.

Tänk vad bra det skulle vara med lite nya sporter i Ljungskile!
Det skulle ge alla en chans till motion och skulle även göra Ljungskile till ett roligare ställe.

Många ungdomar har inte tid till att träna eller gå i någon sport med tanke på att skoldagarna kan vara väldigt långa. Då är det jobbigt och svårt att hinna ta sig till närmaste sportcenter eller liknande ställe. Med ett sportcenter i Ljungskile skulle alla få en chans till motion.

Visst skulle det vara kul med ett sportcenter i Ljungskile?! Som till exempel judo, bordtennis eller simning! Om man till exempel skulle bygga en simbassäng i Ljungskile då skulle alla kunna få simma, bada och få motion samtidigt som de har kul.

Min åsikt är att de människor som motionerar regelbundet mår mycket bättre. Man får en gladare inställning och man orkar med mycket mera. Barn och ungdomar orkar med skolan, de orkar vara aktiva och de orkar med läxorna. De skulle även ge idrottslärarna en chans att undervisa i lite annorlunda sporter utan att behöva åka in till närmaste stad.

Att bygga ett sportcenter i Ljungskile skulle även hjälpa att stoppa fettman. Fettman har blivit ett större problem i Sverige och andra delar av Västvärlden. Som barn är det viktigt att äta mycket och nyttigt, men om man inte motionerar något kan man inte vräka i sig hur som helst.

Många barn går direkt hem och sätter sig vid datorn, sedan sitter de där resten av dagen och detta blir en daglig rutin. Alla dessa saker ger dåliga konsekvenser, som till exempel sjukdomar.

Ett sportcenter skulle hjälpa barn, ungdomar och vuxna och skulle förebygga hälsoproblem. Det skulle hjälpa alla, så varför inte?

måndag 17 januari 2011

Gå kortare och läs hemma!

Tycker inte alla att skoldagarna är alldeles för långa och sega ibland?Och det enda man vill är att komma hem. Det enda man orkar göra efter skolan är att sova etc. Varför kan man inte få ta hem sitt skolarbete och sluta tidigare istället?

De som har hyfsat lätt för sig och borde ju kunna ta hem arbetena och gör dem hemma, och veta att man kan bli klar och inte bara fjompa bort hela eftermiddagen. De som vill göra allt i skolan kan ju gå kvar, men de som blir klara får ju bara massa extra arbeten istället för mer fritid. De blir ju nästan som ett straff att bli klar med ett arbete i skolan. Och då blir man ju bara trött på skolan och så är resten av skoldagen förstörd.

Det är ju inte heller lika lätt att få arbetsro i skolan ibland, så som det är när man är ensam hemma liksom. Om man vill tycker jag man bara borde kunna gå till sina lärare, fråga vilka läxor och sånt man har och behöver göra, sen kan man gå hem och göra det och sen när man blir klar har man fritid och kan göra va man vill.

Man orkar göra saker efteråt också inte bara sova. Min åsikt är alltså att man borde kunna ta hem sina arbeten och göra dem hemma om man vet att man blir klar i tid.