onsdag 26 januari 2011

Gratis busskort upp till årskurs nio!

Under de senaste åren har Västtrafik rejält på sina resor. Kommunen har också valt att sätta ut gränser på avstånd till skola om när man inte längre ska få busskort. En annan anledning till att det blivit dyrare är de nya Västtrafikskorten. Dessa kort har också gjort situationen väldigt rörig. I vissa fall har inte ens busschauffören vetat vad som ska göras.

Jag tycker att alla skolungdomar upp till nionde årskursen, då skolplikten slutar, ska få gratis busskort. Nu för tiden har allting blivit mycket dyrare. De nya Västtrafikskorten gör resorna ganska dyra. Det är det nya konceptet som förstör allt, då femtio kronor av din påfyllning går till pant första gången. Panten kan du åka på en gång när du inte har tillräckligt med pengar vilket är ganska bra, men efter det så kommer problemet att när du fyller på nästa gång. Då tas pengar från påfyllningen till att panten ska bli på femtio kronor igen. På de gamla hundrakorten så kunde du se hur mycket pengar du hade kvar och du fick använda hela hundralappen du betalt med.

En annan anledning till att det blivit dyrare att åka kollektivtrafik är att för några år sedan så kostade en biljett på stadsbussen åtta kronor. Nu för tiden har de höjt priset till nästan dubbelt så mycket pengar, tretton kronor. Om man då räknar med att en elev åker bussen hem varje dag efter skolan så blir det sextiofem kronor.
Det kan också vara en elev som åker till skolan och hem, då går det på hundratrettio kronor per vecka. Tänk då på familjer med sämre ekonomi. Att gå i åttan och bo 4,5 kilometer bort är till exempel tillräckligt nära för att kunna gå anser man. Jag tycker att det inte alls är lika självklart. Tänk då den familjen som kanske tvingas betala hundratrettio kronor per vecka. Familjen hade säkert använt pengarna till annat.

Att alla barn får busskort gör att det kommer bli bättre för miljön. Alla kommer inte behöva köra med sina bilar. Det kommer också stärka säkerheten runt skolan. Om man kollar Ljungskileskolans parkering, där är det kaos. Många föräldrar har tänket "jag ska fram först". Det gör hela situationen väldigt farlig.

Om alla barn upp till nionde klass alltså får busskort så kommer det bli billigare, miljön kommer bli bättre och det kommer stärka säkerheten. Alltså tycker jag att alla barn upp till nionde klass ska få busskort.

1 kommentar:

  1. Jag håller helt och hållet med, det är sjukt att dem inte har infört detta ens. T.ex. de familjer som har kanske 4 barn som ska åka buss fram och tillbaka varje dag, och föräldrarna inte kan köra och kanske inte har så jätte bra ekonomi så blir det ju ganska dyrt, det blir 520 kr sammanlagt per vecka. Galet.

    SvaraRadera