måndag 31 januari 2011

MASSMEDIAN STYR OSS!

Till massmedian så räknas tidningar, radio och tv-program. Massmedian har egna etiska regler som de ska följa. Om de inte gör det så kan de dömas i rätten utav "Pressens Opinionsnämnd", som är pressens egen "domstol". Det händer alltför ofta att massmedierna gör övertramp och bryter mot dessa regler, utan att straffas. Detta är bara en utav många tvivelaktiga saker som medierna gör.

Jag tycker att massmedians makt i samhället har blivit alltför stor. De styr ofta över våra åsikter på ett negativt sätt. De hänger också ut människor med kränkande bilder och texter. Enligt de etiska reglerna så får inga kränkningar förekomma överhuvudtaget, dock följs inte alltid detta. Om man har blivit kränkt så ska man begära rättelse i tidningen som har gjort misstaget, detta förekommer heller inte alltid.

Ett exempel på massmedians dåliga ageranden visades nyligen i en film. En pojke hade vittnat ett grovt brott och polisen hade inte ansträngt sig för att döja honom, eftersom att de var där utan att någon visste om det. Problemet var att någon hade läckt ut hemligheten. När de kom ut ur rättssalen så stod där ett gäng journalister, som var redo att ta en bild utav pojken. Några dagar senare så publicerades hans namn och en bild av honom i tidningen. Detta händer även i verkligheten att t ex vittnen avslöjas och att de i värsta fall blir mördade. Medierna blir så fokuserade på att skriva bra artiklar att de sluta tänka på folks säkerhet. Detta är dock inget brott men jag tycker att det borde bli en lag att man inte får göra så.

Bara för att man vittnar och gör en tjänst i samhället så kan man riskera att bli mördad och så borde det inte få gå till. Ibland så får man övervakning av polisen men den borde vara säkrare och man borde få vara mer anonym som ett vittne.

Något som också händer alltför ofta är att folk blir mutade av medierna. De avslöjar var personen befinner sig och får betalt för det. Jag tycker att det kan vara okej att göra så med kändisar eftersom att det ofta är något som de medvetet ger sig in i. Men man borde inte få göra så när det handlar om allvarligare saker kriminalitet och brottslighet.

Jag anser att massmedian bland annat skapar osäkerhet hos ungdomar då de t ex kan syfta på en speciell stil eller liknande. Jag ser även hur de skriver om "årets köpmåsten", detta kan skapa ett behov hos särskilt unga och ibland leder det till att de som inte har pengar tar t ex ett mobillån. Tillslut så kan lånen bli så höga att de inte har råd att betala tillbaka. Det leder ibland också till snatteri.

Därför tycker jag att de borde skärpa till de etiska reglerna och att straffet för skribenterna blir värre då de bryter mot dem. Detta skulle kunna bli en förbättring inom medierna och om det blir högre straff så blir det kanske färre som skapar dessa problem.

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig!
    Massmedias makt har blivit alltför stor i vårt samhälle.

    Jag ser speciellt att ungdomar påverkas!
    Detta exempelvis när mode tidningar nästan enbart visar bilder på smala modeller. Unga tjejer tror då att det är så man ska se ut.
    Detta kan leda till ätstörningar och andra negativa påföljder för vissa.
    Dessutom så är tidningarnas hemlighet, i många fall, att de retuscherar bilderna.

    Det du nämnde ovan, om vittnena, är riktigt dåligt. Det har gått så långt att många knappt vågar vittna längre. Den hjälpen och informationen poliserna får utav vittnet, i vissa fall, kan vara avgörande för fallet.



    Jag håller helt och hållet med om att man borde skärpa till de etiska reglerna. Massmedia påverkar oss allt för mycket!

    SvaraRadera