fredag 21 januari 2011

Ska vi förstöra vår miljö?

Vår miljö bryts ner mer och mer till exempel av alla bilar som släpper ut jättemycket avgaser och alla kossor som prutar jättemycket och släpper ut mycket koldioxid. Jag tycker att vi förstör vår miljö för mycket att man ska göra något åt det.

Visste du att ca 260 000 liter råolja används varje sekund, runt om i värden. Det är för mycket! Om vi kom på något annat sätt att smörja motorer och sådant, så skulle problemen runt olja försvinna.

Ett annat miljöproblem är nedskräpning av naturen. Det tar ca 400 år för naturen att bryta ner en vanlig plastflaska. Fortsätter nedskräpningen kommer vi troligtvis att bo i skräp i framtiden. Visste du att det just nu flyter omkring ca 100 000 000 ton sopor?

Frågan är nu vad vi kan göra för att förbättra miljön. Om alla svenskar skulle byta ut kött mot grönsaker två gånger i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från ca 233 000 bilar under ett helt år. Om 7% av Saharas öken täcks med solpaneler skulle det täcka hela jordens energibehov.

Jag tycker att det är viktigt att vi tänker på den energi vi förbrukar. Är det rimligt att nio miljoner svenskar förbrukar mer energi än Indonesiens ca 200 miljoner invånare?

En annan sak som tycker kan förbättras angående miljön är slöseriet på resurser kring fisket. Ungefär 93% av den torsk som fångas i Nordsjön idag har inte ens hunnit föröka sig För varje kilo odlad fisk går det åt 2 kg vildfångad fisk till att göra fiskfoder. Låter det här rätt? Det här är bara några exempel. Redan i dag dör hundratusentals människor på grund av klimatförändringarna som vi människor påverkar. Detta måste få ett stopp.

3 kommentarer:

  1. Hej jag tycker din insändare har rätt budskap men fel argument och lösningar. Vi kan inte skylle på kossorna. Tänk om vi fes koldixoid skulle vi sluta fisa då plötsligt

    För det andra det är redan förbjudet att fiska torsk i östersjön så vi kan inte precis förbättra det. Och om du tänket på vad mycket grönsakerna besprutas är det nog bättre om vi håller kvar matvanorna eller äter mat som är fri från besprutning.

    Och vi skiljer oss från indonesien för vi har fler miljövänliga kraftverk och på så sätt har vi miljövänligare energi! Men som sagt håller med dig om att vi människor förstör miljön och jag vill också sätta stopp för det.

    SvaraRadera
  2. Kul att du är på min sida ;)

    SvaraRadera