torsdag 20 januari 2011

Berusad eller inte?

Jag vill få ungdomar att förstå att man kan ha kul även om man inte har alkohol i bilden.

Jag vet ungdomar som har fester varje helg, dricker öl eller cider och andra alkoholdrycker. De mår sedan dåligt, på lördagen eller söndagen. Beroende vilken dag de " festade " på. De spyr, mår dåligt, eller har huvudvärk.

Man kan få sjukdomar och problem när man blir äldre. Man kan även bli beroende, då kallas alkoholist. Det är både psykiska och fysiska problem. Problem uppstår även när man är påverkad av alkoholen, man kan göra dumma saker som man sedan ångrar.

Frågorna man kan ställa, blir lätt många. 1) Hur får man tag på alkohol? -
Det enda man kan tänka sig är ju då att föräldrar har alkohol hemma, eller är det kanske någon som köper ut sprit åt dig. Eller är det kanske äldre syskon som köper ut. Eller man kanske till och med snor spriten. 2) Varför dricker man alkohol överhuvudtaget? - Är det kicken man får från berusningen? Eller är är det kanske grupptrycket.

Vi vet redan att det finns hur många frågor som helst, det viktiga är att vi ska försöka lösa det tillsammans. Skolan kan till exempel, ha föreläsningar om ämnet. Skolan kan även hyra in en nykter alkoholist. Så att personen i fråga kan prata om hur det är före och efter alkoholperioden. Skolan kan även prata om grupptryck.

Föräldrarna kan även prata med deras barn och reda ut varför de dricker, och se till att det inte förekommer alkohol i hemmet.

LEV LÄNGRE UTAN SPRIT !

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig!

    Man borde verkligen lära dagens ungdomar att man kan ha roligt utan att bli full. Många tror ju att man inte kan festa och ha kul utan att ha druckit alkohol! Helt fel enligt mig.

    Alkohol är tyvärr väldigt personlighetsförändrade. En person som är otroligt snäll nykter kan med alkohol i kroppen bli galen och misshandla någon.

    Konsekvenserna av och dricka alkohol är många. Du har större chans och få muncancer, skrumplever och andra alkoholrelaterade sjukdomar till exempel.

    LEV ETT HÄLSOSAMMARE LIV UTAN ALKOHOL!

    SvaraRadera
  2. tack nykteristen.
    rolig att höra att du har samma inställning till alkohol !


    låt oss nu leva länge utan sprit !

    SvaraRadera