onsdag 26 januari 2011

Ge pengarna åt dem som behöver!

Skolan och framförallt sjukvården är de två områden som man drar ned på först i lågkonjuktur. Och det måste vi ändra på! Skola och sjukvård måste prioriteras framför t.ex. politikers löner och kollektivtrafik. Hellre att behöva gå upp en timme tidigare på morgonen än att en person dör i hjärtinfarkt.

Som det ser ut nu och har gjort i nästan två år är det finanskris och man ska spara på allting. Men det är ju vi i skolan som bygger framtiden och vi är trötta på att läsa ur gamla utslitna böcker och behöva köpa våra pennor själva. Men den värsta är ändå datorerna. Jag har tillbringat många lektioner med att försöka få igång en dator. Men efter tjugo minuter börjar man ge upp och får skaffa sig info på något annat sätt. Så mer penger åt skolan är allt jag har att säga om den punkten. Det är ju den man borde sattsa på när det går nedåt för ett land.

Och sen har vi ju sjukvården. Det ska tydligen sparas på den också. Den som räddar liv. Den som ger liv. En sådan sak kan man man bara inte dra ned på. Men ändå händer det. Ett tydligt exempel på det är Uddevalla sjukhus akutmottagning. Trots stora protester la kommunen ned den och folk fick åka till NÄL i stället. Nästan en halv timme till i ambulans. Och inom sjukvården är varje liten hundradel viktig, eller rent av livsavgörande. Även äldrevården behöver stöd. Och det har ju inte precis blivit bättre sedan akuten i Uddevalla togs bort. Det har strömmat in rapporter om läkarbrist och överbelastning från NÄL. Det enda som var lite possitivt var kanske att de sparade lite pengar för tillfället, men det var ingen långsiktig lösning alls.

Att kommunerna prioriterar fel saker är ett problem. Ett riktigt samhällsproblem som vi måste göra någonting åt. Och många kanske frågar sig själv medans de läser "Men vad ska man dra ned på då?". Ingenting blir bättre av att man drar ned på budgeten men man måste faktiskt välja. Och det valet kan komma att rädda många människors liv och göra så att tusentals barn kan få en bättre skolgång. Valet är viktigt och vi måste göra det snart. Samhället ska anpassa sig efter de här två grundstenarna och inte tvärt om. Ge pengarna till de som behöver!

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att du har helt rätt. Skolan och speciellt sjukvården är ju de två viktigaste ställena där man bara inte får ha brist på pengar. Att man lägger pengar på t ex kollektivtrafiken istället för sjukvården är helt fel! Att folk ska dö bara för att man snålar med pengarna eller för att man lägger dessa pengar på andra mindre akuta saker är också fel. Sjukvården har även brist på läkare, ändå finns det massor utbildade läkare som istället väljer att arbeta utomlands. Kanske för att de tjänar mer pengar där men även för att sjukvården kanske inte lika ostabil där som den är här. Man hade också kunnat höja lönerna för sjuksköterskor, så att strejker inte uppkommer och försämrar sjukvården ännu mer.

    Människor dör vid t ex brist på sängplats. Då ska man bygga ut sjukhuset så att man får mer plats vid behov!

    Så jag håller med dig helt om att fel saker prioriteras ibland!

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig! Att prioritera rätt är viktigt, och mycket avgörande för många. Både sjukvården och skolan är två viktiga platser som kan vara en del till en framtid. I skolan lär man sig, jobbar för att kunna komma in på gymnasiet som man tycker verkar roligt, får en utbildning. Vi elever, barn, undommar är ju framtiden. En dag skall vi vara vuxna, ha ett jobb och kunna försörja ett hem.

    Sjukvården är ju en livsviktig sak, bokstavligen! Nu pratar vi om att rädda liv, och här är det mycket viktigt att pengarna prioriteras rätt!

    Men självklart så är det ju inte ALLTID som pengarna prioriteras fel, absolut inte. Om de beslut som tas är mer igenomtänkta så kanske det inte blir lika ofta som pengar satsas fel.

    SvaraRadera