tisdag 18 januari 2011

Ett smartare schema!

En del scheman på Linnéaskolan är dåligt anpassade till busstider. Bussarna går när skolan ännu inte har slutat eller tvärt om. För att göra det enklare borde schemat ta hänsyn till busstider! För vissa elever är det ett stort problem när man får vänta länge, i upp till en hel timma, på bussen som går hem. Andra har, på grund av schemat, knappt tre minuter på sig att hinna med bussen, det vill säga ta sig till busstationen. De som då missar bussen får antingen vänta tills nästa buss kommer eller ta sig hem på något annat sätt.

Visst, det går säkert bra för vissa personer, men för andra är det en helt annan sak. Detta skulle man kunna förhindra genom att ändra schemat till det bättre. Mina förslag är att man antingen:

  • Slutar tidigare så att man hinner med bussen.
  • Anpassar schemat på annat vis.

Glöm inte att det är båda parterna som tjänar på det! För det första: Eleverna kommer hem tidigare. De kan då använda tiden, de förr använt till att vänta på bussen, till saker som andra fritidsaktiviteter. Även de störs av o smarta tider. Det är inte bara läxorna som inte görs, även andra aktiviteter som sporter blir störda. Om man inte hinner hem tidigt så kan man inte göra läxorna. Man struntar helt enkelt i läxorna och går på t.ex. träningen istället.

För det andra: Jag tror, för att ungdomar ska kunna koncentrera
sig i skolan, hjälper det om man har bra hälsa. Det finns en teori att: "De elever som har bra hälsa och är aktiva kan koncentrera sig bättre i skolan". En ändring på schemat är alltså en bra idé.

Om eleverna har tid för både läxor och fritidsaktiviteter kan de koncentrera bra i skolan. Då borde allt lärande bli mycket mer effektivt. Det är ju skolans ansvar att eleverna lyckas lära sig så mycket som möjligt under de år vi går i skolan. Så varför inte satsa mer? Jag ser möjligheter till bättre utbildning för oss elever, varför ska då o smarta scheman hindra oss, varför är det inte smart anpassat?!

2 kommentarer:

  1. Väldigt bra! Schemat vi har nu är inte alls så bra annpassat. Jag tycker att man borde planera det bättre så att man får mer fritid. Det är t.ex. helt onödigt med stora håltimmar mitt på dagen, då kan man istället sluta tidigare tycker jag!

    SvaraRadera
  2. jag håller med, alla elever skulle bli mycket gladare i skolan om de slapp att vänta en timma varje dag på bussen. Därför tycker jag också att skolan borde göra ett smartare schema. Liksom tänka lite mer på buss åkarna. Har man svårt att få till lektionerna pga lärarna inte har tid borde man anställa någon på t.ex. halv tid. På så sätt kommer det att bli enklare för den som lägger alla scheman.

    SvaraRadera