måndag 31 januari 2011

Mindre olyckor på sjön

Varje sommar sker det massor med olyckor på sjön, många av olyckorna beror på att folk inte vet vad de gör. De har pratat om att alla som har båt ska ha förarbevis, ett slags körkort för båt. Det tycker inte jag är nödvändigt men man ska ju inte köra båt när man är jätteberusad.

En annan sak till varför det händer så mycket olyckor är att folk dricker alldeles för mycket alkohol. Promillegränsen på sjön ligger på 0,2 promille, samma som för bil. Det tycker jag är lite överdrivet, men det är egentligen rätt. Det är bara synd att de som kan dricka lagom mycket och ändå sköta sig ska behöva lida bara för att så många fulla människor kör ihjäl sig själv och andra. Men man kan inte göra speciella regler för dem som sköter sig.

Säkerheten på båtarna är så hög den bara kan bli, men ändå kan folk inte köra. Folk med jättestora båtar som har bogpropellrar och en joystick så de kan vända på en 50-öring, kan inte parkera i Smögen, oftast norrmän.

Olyckorna på sjön kommer garanterat att minska om folk bara hade lite kunskap om väjningsregler och säkerhet och inte dricka så mycket när de kör båt.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Ja, som du säger. Det kan hända jätte många olyckor,som kan skada personen som kör onykter och äver de passagerare som sitter med i båten.

    Att vara okunnig och äga en båt som man inte kan hantera är inget bra alls.

    För något år sedan hade min familj och jag lagt till med vår båt på en ö någonstans söder om Strömstad. Så kom det en norsk stor motorbåt som inte ens visste hur man skulle lägga till.

    Ägarna till båten hade till och med inte med sig några kilar som de kunde spika fast i berget. Så det slutade med att de fick låna några gamla kilar av oss.

    SvaraRadera