torsdag 10 mars 2011

Charles Dickens - en samhällsrevolutionär


Charles Dickens var en författare med stor humor och medkänsla. Han var även mycket kritisk mot fattigdom och svält. Detta gjorde hans böcker till stora underverk som blivigt kända över hela världen. Han var även en samhällshjälte, som kritiserade barnhem för deras vanvård mot barn. Folket älskade honom. När böckerna kom med olika båtar till de halkiga kajerna så var det flera stycken som ramla i det stora havet tack vare deras girighet.

Barndom
Charles barndom var mycket hård. Redan som tolvåring fick han slita på en skosmörjefabrik, för att kunna äta sig mätt var dag. På fabriken jobbade han 12 timmar om dagen. Någon utbildning blev det inte heller eftersom han var tvungen till att arbeta från morgon till kväll. Det enda han lärde sig under sin barndom var att stenografera. Men detta visade sig senare i Charles liv varit något av det viktigaste han lärt sig. Eftersom det bidrog till hans första jobb som journalist.

Livet som vuxen
Arbetet som journalist gick som en dans för Charles. Hans första stora uppdrag var att granska och rapportera om valkampanjerna i Storbritanien. Han publicerade sina repotage i tidningen ’’Morning Chronicle’’. Detta var en ohyggligt bra start på Charles karriär som författare. År 1836 gifte Charles sig med sig med Catheriene Hogarth. Under dessa lyckliga år skrev han flera romaner som blev väldigt uppskattade. Några av de böckerna var ’’Oliver Twist’’ ,’’Nicholas Nickleby’’ och ’’ Den gamla Atvikitetshandeln’’. Alla dessa böcker gavs ut i olika avsnitt innan desläpptes i hela böcker. Under denna tid blev han oerhhört populär och känd. Detta gorde att han fick in en stor månadslön och könde köpa sitt hus han hade drömt om under en lång tid. Huset hette ’’Gad’s Hill Place’’.

Realismen
Charles levde under realismen då började man skriva även om det som var det dåliga i samhället. Eftersom det blev en mycket större befolking i städerna och många nya industrier i samhället. Maskinerna som användes var inte heller så säkra och det pågick oerhört mycket barnarbete. Det var detta Charles ofta togmed i sina böcker. Folket som läste dessa böcker blev mer medvetna om hur det riktiga samhället såg ut.

Litterär stil
Charles skrev med en poietisk känsla. Han använde sin goda humor för att lyckas med sina böcker. Charles minne av sin hårda uppväxt hjälpte även till när han skrev sina romaner. Han jobbade som barnarbetare i en skosmörjefabrik som jag nämmnt tidigare

Epesodiskt skrivande
De flesta av Charles böcker skrev han i olika delar för att läsarna skulle följa hela serien och längta efter nästa del. Detta gorde att folket köpte fler böcker och han fick ihop mer pengar.

Folkets intryck
Charles tog även in tankar och åsikter från folket som läste hans böcker. Det gorde att han fick möjlighet att basera sina uppföljare på folkets åsikter. Det med är en metod som jag har funderat på eftersom det är välldigt genialiskt. Jag tror om dagens författare skulle använda sig av det här arbetssättet skulle dagens böcker bli enormt mer populära.

Popularitet
Charles noveller blev så efterspanade att hans läsare trängdes på kajerna för att få hans senaste noveller. Många ramlade i havet och drunknades bara för deras girighet att läsa Charles böcker.

En Julsaga
En Julsaga handlar om en man som är vädigt rik och är vd på en bank. Han har inga vänner eftersom han bara tänker på sig själv. Men dagen innan julafton får han oväntat besök av tre spöken som visar honom gamla minnen och även vad som ska hända i framtiden. När mannen ser det här blir han förskräckt och ångrar alla år då han varit snål och inte brytt sig om någon. Plötsligt vaknar han som om allt varit en dröm. Han stiger genast upp och springer ut på torget och sprider sin julglädje med andra. Han börjar även ge de fattiga pengar, så de ska kunna äta sig mätta.Charles vill få fram ett bra budskap i denna bok. Han vill förmedla att vi inte bara ska tänka på oss själva och våra pengar. Vi ska bry oss om vår medmänniska och sköta om varandra. Charles vill också förmedla att vi borde vakna upp ur vår själviska snålhet, istället för att gömma oss under våra täcken och låtsas som om hela världen är perfekt.

Avslutningsvis vill jag säga att Charles Dickens var en god man med humor och medkänsla. Detta visade han i sina underverk som blev läste av hela världen.

Källor: Wikipedia och Passagen

2 kommentarer:

  1. Det här hjälpte mig med en upsatts jag hade, tack så mycket för din information Henrik.

    SvaraRadera