fredag 11 mars 2011

Miguel De Cervantes - den enarmade från Lepanto

Den fattige enarmade författaren som blev världsberömd.

TIDIGA ÅR
Den 29:e september 1547 i den spanska staden Alcalá de Henares föddes en utav renässansens mest betydande författare, Miguel De Cervantes. Han föddes som son till en fattig läkare men lyckades ändå få en bra utbildning. Cervantes visade ett tidigt intresse för att skriva redan i dem unga skolåren. Hans första dikter skrev han i samband med drottning Elisabeths död.

Som tjugotreåring gav han sig ut som menig i några slag till sjöss, bland annat slaget i slaget vid Lepanto. Där blev han skjuten i sin vänstra arm och mycket svårt skadad. Därför fick han smeknamnet ’’Le Manco de Lepanto’’ som på svenska betyder ’’den enarmade från Lepanto’’. Han tillfångatogs en tid senare av ett par slavpirater under en båtfärd och sattes i fångenskap i fem år. Cervantes försökte fly fyra gånger men misslyckades och frigavs först efter att han betalat en stor lösesumma. Han blev mycket fattig och för att behålla sin heder började han att skriva första delen av hans mest berömde berättelse Don Quijote.

När han kom hem till Spanien igen gifte han sig med den vackra unga fröken Catalina de Salazar. Hon klagade hela tiden på hur fattiga de var och att han inte använde sig av sina talanger. ’’Gud har gett dig gåvor som du ska vara tacksam för och använda’’ sägs hon ha sagt. Tillslut tog han sig i kragen och började skriva dramer. Jag kan ana att Catalina var en mycket bestämd kvinna som var överhuvudet i deras lilla familj. Redan efter ett par år tröttnade han antagligen på det, eftersom att dem skilde sig.

FÖRFATTANDET

Don Quijote är Cervantes kändaste och främsta verk. Det är en riddarroman i två delar, den första delen skrev Miguel när han var fängslad. Huvudpersonen Don Quijote läser många riddarromaner och tror tillslut att han själv lever som i böckerna. Han ger sig ut i världen med väpnaren Sancho Panza. De har målet att finna Don Quijotes stora kärlek, Dulcinea. Huvudrollen är rolig och inte så smart, han tror till exempel att väderkvarnar är jättar. Don Quijote räknas till den första moderna romanen och anses vara ett av de stora klassiska mästerverken.

Miguel de Cervantes sägs ha varit en mycket rolig man. Hans verk var ofta ironifulla och sarkastiska, även Don Quijote. Han driver mycket med mansrollen och riddaridealen och får till en bra blandning av humor och allvar.

Under sina år utvecklade han det spanska språket till ett mer vältalat språk. Hans böckers språk influerade många och språket kallas ibland ’’la lengua de Cervantes’’.

ÄLDRE ÅR
Miguel hade höga skulder och han fick inte tillräckligt betalt för böckerna han skrev. Därför jobbade han som spannmålskommissarie i Sevilla och blev därefter kronofogde. Han bönade och bad innerligt Filip II av Spanien om att få bli guvernör, men hamnade i en konflikt med myndigheterna och fängslades än en gång. När han frigavs flyttade han till Madrid. Han kunde fortfarande inte betala sina skyhöga skulder med hjälp utav författarskapet, men fortsatte ändå skriva för att rädda sitt namn. När han utgav romanen Don Quijote blev den mycket större än vad man kunde ana. Detta måste lättat tyngder från Miguels axlar eftersom att han blev världsberömd och fick ihop så pass mycket pengar att han kunde betala sina skulder och ha kvar pengar att leva på. Han släppte sedan en novellsamling, novellas ejemplares, 1613.

Den 23:e april 1616 tog Miguel de Cervantes sina sista andetag. Han dog vid en ålder av 69 år som då var en mycket gammal ålder. Denna dag dog även en annan stor författare, William Shakespeare.

RENÄSSANSEN
Miguel de Cervantes levde under tidsepoken Renässansen. Tidsepoken pågick i 200 år och det uppfanns mycket nya ting under denna tid. Boktryckarkonsten uppfanns och det blev lättare att sprida litteratur världen över. Jag tror att det var därför det uppkom flest författare under renässansen och framåt i tiden.

Uppenbarelsen att Gud inte styrde över allt, som t.ex. vädret, uppkom under renässansen. Att allt skedde av en orsak och olika naturlagar hade ingen tänkt på innan, då hade man bara trott att det var så Gud ville ha det. De kom även på att alla människor är lika värda och att alla ska behandlas lika.

Renässansen var en mycket stor och betydande tid då allt föll på plats för människorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar