lördag 26 mars 2011

En framtid eller pengar

En helt vanlig kväll klockan nio jag sitter i vardagsrummet och sätter på tv:n. Det första jag skådar är ett ödelagt Japan. Folk rusar runt och söker efter deras anhöriga. En stor jordbävning har ägt rum. Den har bildat en tsunami som har slagit mot Japans östra kust. De berättar även att ett kärnkraftverk har skadats och kan börja läcka ut radioaktivt avfall.

Repotaget är slut och nyheterna går över till ett annat reportage som gjorts i Sverige. Det handlar om en ansökan till staten om tillåtelse att företaget SKB ska få bygga en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Alltså en plats att förvara allt kärnavfall. SKB berättar att detta kärnavfall kan vara under marken i 100000 år utan att komma i kontakt med människan. Kan detta vara möjligt. De pratar i ena stunden om Japan där ett kärnkraftverk nästan läckt ut avfall. Sedan samtidigt här i Sverige ignorera vi det fullständigt och vill bygga ännu en kärnavfalls anläggning och låtsas som om japan inte finns. Detta tycker jag är skamligt. Nu har naturen precis visat vad kärnkraftverk kan ställa till med när t.ex. en jordbävning inträffar. Då är vi så smarta att försöka bygga fler kärnkraftverk. Är detta egentligen det vi borde göra?

Jag tycker vi borde ta in det som hänt i Japan och fundera på om vi verkligen ska fortsätta med dessa kärnkraftverk. Det kanske inte är så säkert som vi tror i dagens sverige. Hur kan de säga att avfallen kommer bli orörda i 100000 år. Naturen kan förändras helt under den perioden. Det kanske blir högre temperaturer som gör att Sveriges landskap förändras helt och hållet .

Jag tror att vi behöver hitta en lösning och detta fort. Kanske försöka satsa pengarna som vi sätter på kärnkraftverk, på forskning om miljövänliga elkällor. För om vi väntar och forskar i ungefär 200år kommer vi antagligen komma på en ny el källa. För om man kollar bak i tiden till år 1800 alltså för 200 år sedan så kan vi se vilka stora förändringar som hänt fram till idag. Därför tror jag att de kommer finnas stora förändringar om 200år som vi inte kan föreställa oss.

Därför känns det dumt att fortsätta med kärnkraft. Eftersom det gör flera stora ärr i jorden som aldrig försvinner. Det vore synd att förstöra något så fint. För även om vi kommer på någon ny el källa som är bra för miljön. Kommer kärnavfallen fortfarande vara kvar i jordens grunder. Vilket skulle vara förödande.

Jag tycker hela världen är för girig. Många forskare och uppfinnare vill bara hitta mer och uppfinna mer. Direkt när de kommit på något nytt så är de hur positiva som helst de säger att det inte finns några nackdelar med deras produkter. Men ofta finns det nackdelar som de kommer på när det först är försent. Detta känns väldigt onödigt.

Kanske vi borde tänka efter mer innan vi börjar med något nytt. Vad finns det för nackdelar? Är produkten miljövänlig? Inte bara tänka på pengar, pengar och åter pengar. För det är det som driver oss till miljökriser. Kanske vi skulle tänka lite mer på miljön istället för våra kära pengar. Annars kommer det inte finnas någon framtid.

En annan sak som känns onödigt är när det finns chans att rädda miljön genom ett avtal att sänka utsläppen med 20 % så finns det vissa länder som inte skriver på. Detta känns patetiskt. Det ända de tänker på är sina pengar. Det vi borde göra är att visa mer respekt för naturen. För om vi inte tar hand om den så kommer den förändras helt och många av våra djur kommer dö ut.

Det jag vill komma fram till är att även du som person kan förändra världen. Kanske duscha lite kortare. Ta din cykel istället för att använda din bil och sluta komma med dåliga ursäkter som ’’Jag har ont i benen’’ bara för att du vill slippa. För om inte du gör något kommer inte jorden ha någon framtid.

För om vi inte gör något nu! Kommer katastroferna bli allt tätare och farligare och till slut kommer det inte finnas någon jord kvar. Men som det ser ut nu så är de det folk vill…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar